Προς αναζήτηση του αφρικανικού πιγκουίνου Μπάντι

Προς αναζήτηση του αφρικανικού πιγκουίνου Μπάντι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούν οι αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού του Μπάντι, ενός αφρικανικού πιγκουίνου, είδους που κινδυνεύει με αφανισμό. Ο Μπάντι χάθηκε όταν τον «απελευθερώσαν» ακτιβιστές στέλνοντάς τον, άθελά τους, σε βέβαιο θάνατο.

Ο πιγκουίνος εκλάπη από θαλάσσιο πάρκο της Νότιας Αφρικής από δύο φοιτητές που διαμαρτύρονται κατά της φυλάκισης των ζώων. Ομως ο Μπάντι γεννήθηκε στο πάρκο και δεν έχει την παραμικρή ιδέα πώς να επιβιώσει ελεύθερος. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το ζώο μπορεί να επιβιώσει για δύο ακόμη εβδομάδες και μετά θα πεθάνει λόγω ασιτίας. Οπως εξηγεί ο Ντίλαν Μπέιλι, επικεφαλής του Κέντρου Μπέιγουορλντ, «ο Μπάντι δεν θα γνωρίζει πού βρίσκεται, ούτε ξέρει πώς να επιβιώσει. Το θετικό είναι ότι είναι υγιής και μάλιστα ευτραφής και θα μπορέσει να ζήσει μερικές εβδομάδες».

Η εξαφάνιση του Μπάντι έγινε αντιληπτή μία ημέρα αφού απήχθη, όταν οι κτηνίατροι του πάρκου δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν για να τον εξετάσουν. Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κατέγραψε τους δύο εικοσάχρονους φοιτητές να ανεβαίνουν στη δεξαμενή, να αρπάζουν τον Μπάντι, να τον βάζουν στον χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου τους, να φτάνουν στη θάλασσα και να τον απελευθερώνουν. Ο μικρός πιγκουίνος ήταν μέλος ζευγαριού και φρόντιζε τα δύο μικρά του με τη σύντροφό του Φράνσις. Μετά την εξαφάνιση του, ο ένας νεοσσός πέθανε, παρότι οι άνθρωποι του πάρκου δεν είναι βέβαιοι κατά πόσον αυτό συνδέεται με την εξαφάνιση του Μπάντι, ενώ η Φράνσις πλέον δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη φωλιά, καθώς δεν υπάρχει ο Μπάντι για να αναλάβει το μικρό.

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι πρόκειται να συμπεριληφθούν στα είδη που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση, καθώς ζουν ελεύθερα λιγότερα από είκοσι χιλιάδες ζευγάρια. Για αυτό τον λόγο οι επιτυχείς …«γάμοι», όπως της Φράνσις και του Μπάντι, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη μακροημέρευση του είδους. Αν δεν βρεθεί ο Μπάντι, το πάρκο θα προσπαθήσει να βρει άλλον σύντροφο στη Φράνσις, αλλά αυτό είναι άκρως απίθανο αν θα πετύχει. «Οι πιγκουίνοι είναι μονογαμικά ζώα και δημιουργούν ζεύγη για μία ολόκληρη ζωή», εξηγεί ο Μπέιλι.

Το προσωπικό του πάρκου ψάχνει νυχθημερόν εκατοντάδες χιλιόμετρα ακτών μήπως εντοπιστεί ο Μπάντι. «Είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε ο Μπέιλι. «Ελπίζουμε ότι ο Μπάντι θα έρθει στη στεριά προτού γίνει πολύ αδύναμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή