Tέλος τα smartphones από την Blackberry

Tέλος τα smartphones από την Blackberry

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοπόρος και καινοτόμος εταιρεία η οποία επινόησε τα «έξυπνα τηλέφωνα» (smartphones), η καναδική Blackberry, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνει την αποχώρησή της από τη συγκεκριμένη αγορά, την οποία και δημιούργησε. Στόχος της είναι να δώσει έμφαση στο λογισμικό και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο – τα εμβληματικά τηλέφωνα Blackberry θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν αλλά από άλλον κατασκευαστή. Η εταιρεία είχε μπει σε αυτήν την τροχιά πριν από τρία χρόνια, ενώ πέρυσι τον Οκτώβριο πήρε τη μεγάλη απόφαση να διακόψει τη χρήση του δικού της λογισμικού στα κινητά τηλέφωνα, του BB10, και να ενσωματώσει το Android της Alphabet – μητρικής της Google. Η διοίκηση της Blackberry προσδοκά να ωφεληθεί από τα μεγάλα περιθώρια κέρδους και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από τις πωλήσεις λογισμικού, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει και αποδέχεται τον παραγκωνισμό της από κολοσσούς τύπου Apple και Samsung. Σε δημοσίευμά του το Βloomberg αναφέρει ότι η καναδική εταιρεία αναθέτει την κατασκευή «έξυπνων τηλεφώνων» σε συνεργάτες εκτός συνόρων. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα αποσύρει επαχθές φορτίο από τα λογιστικά της βιβλία, δεδομένου ότι της προκαλούσε οικονομική αιμορραγία. Με την κίνησή της αυτή, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα διευκολυνθεί η Blackberry να βρίσκεται συνεχώς σε κερδοφορία.

Η όλη προετοιμασία αποδέσμευσης από την παραγωγή κινητών τηλεφώνων είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της Τζον Tσεν. Aυτός αποφάσισε, λοιπόν, να αναθέσει τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας στον ταϊλανδικό πολυεθνικό όμιλο Foxconn Τechnology Group. «Πρόκειται πλέον για την ολοκλήρωση της πορείας τους προς την έξοδο από το πεδίο των κινητών τηλεφώνων», υπογραμμίζει ο αναλυτής του κλάδου τηλεπικοινωνιών της BGG Partners, Κόλιν Γκίλις. «Η προϋπηρεσία του Τζον Τσεν ήταν στον χώρο του λογισμικού, οπότε κι εκείνος επιστρέφει σε ό,τι γνωρίζει καλύτερα, τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα». Αξίζει να αναφερθεί ότι η Blackberry έχει συνάψει συμφωνία για παροχή αδειοδότησης με ινδονησιακή εταιρεία, η οποία θα κατασκευάζει και θα διανέμει τα «έξυπνα τηλέφωνα» με το εμπορικό σήμα της καναδικής επιχείρησης. Αναμένονται αντίστοιχες συμφωνίες αδειοδότησης και με Κινέζους και Ινδούς κατασκευαστές.

Πάντως, η Blackberry θα παραμείνει ενεργή στον σχεδιασμό εφαρμογών για «έξυπνα τηλέφωνα» και για μια ιδιαίτερα ασφαλή έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android. «Αισθάνομαι πως η αγορά μίλησε και εγώ όφειλα να ακούσω», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας Τζον Τσεν. «Πρέπει να εξελίσσεις τα δυνατά σου κομμάτια και η δική μας δύναμη είναι στο λογισμικό και στην ασφάλεια».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή