ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν συντάξεις μειωμένες έως 250 ευρώ

Σήμερα, σειρά στη λίστα των περικοπών παίρνουν οι μερισματούχοι του ΜΤΠΥ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πρώην τραπεζοϋπάλληλοι καθώς και συνταξιούχοι με πάνω από μία κύριες συντάξεις, βλέπουν από χθες τις παροχές τους μειωμένες ακόμη και πάνω από 200 ευρώ, σε ισχύ του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου. Στον αντίποδα, χιλιάδες συνταξιούχοι με μία κύρια σύνταξη λαμβάνουν μικρές (της τάξης των λίγων ευρώ) αυξήσεις, καθώς η εισφορά 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επιβάλλεται πλέον επί του καθαρού και όχι επί του αρχικού ποσού σύνταξης. Χθες, μειώσεις ακόμη και άνω των 250 ευρώ είδαν 3.500 συνταξιούχοι του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) που προέρχονται από τις τράπεζες Εμπορική και Alpha Bank και λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικό δικαίωμα. Μάλιστα, στο τέλος Οκτωβρίου θα επιβληθεί περικοπή σε άλλους 8.500 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ θα παρακρατηθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η περικοπή, μαζί με τον διπλασιασμό της εισφοράς 6% στις κύριες συντάξεις, ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 300 ευρώ. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο  του υπουργείου Εργασίας, ως όριο προστασίας ορίστηκε το ποσόν των 620 ευρώ μεικτά και ανώτατο ποσοστό μείωσης το 21%. 

Από χθες, παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων ανεξάρτητα από την αιτία (π.χ., σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και σύνταξη χηρείας).

Οπως ορίζει ο νόμος, η εισφορά υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης, εφόσον αφαιρεθούν οι μνημονιακές κρατήσεις και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη θα αυξηθεί για όσους λαμβάνουν μόνο μία κύρια σύνταξη.

Βέβαια, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας προς τα ταμεία ορίζει ότι «για παλαιές και νέες συντάξεις στο καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ, υπολογίζονται πάσης φύσεως προσαυξήσεις (επίδομα τέκνων, συζύγου), καθώς και τα επιδόματα απόλυτης αναπηρίας ή το εξωιδρυματικό επίδομα».

Σήμερα, σειρά στη λίστα των περικοπών παίρνουν οι μερισματούχοι του ΜΤΠΥ, που θα δουν τα μερίσματά τους με επιπλέον μειώσεις (έως και κατά 50%), ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει το τρίτο κύμα περικοπών από το επικουρικό ΕΤΕΑ. Τέλος Οκτωβρίου, με τις πληρωμές των κύριων συντάξεων Νοεμβρίου αναμένεται η περικοπή των κύριων συντάξεων για ποσά άνω των 2.000 ευρώ (ανώτατο πλαφόν για μία κύρια σύνταξη) και εν γένει των συντάξεων για ποσά άνω των 3.000 ευρώ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ