Επιμένει η Αγκυρα για κενά στη Συνθήκη της Λωζάννης

Επιμένει η Αγκυρα για κενά στη Συνθήκη της Λωζάννης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» από τους κύκλους του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δείχνουν ότι τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την Συνθήκη της Λωζάννης βρίσκουν πολλούς οπαδούς στην κυβερνητική παράταξη.

«Για ποιο λόγο εκπλήσσουν την Ελλάδα τα λόγια του Ηγέτη (σ.σ. του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν)», αναρωτιούνται πηγές από το περιβάλλον του ΑΚΡ, οι οποίες σχολιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα μας. Οι ίδιες πηγές διαπιστώνουν ότι υπάρχουν μεγάλα κενά στη Συνθήκη της Λωζάννης και κατά την άποψη τους ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτά τα κενά, τα οποία αποτελούν σημείο εκκίνησης για τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι πηγές μας κάνουν λόγο για «βιαστικά βήματα», τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τις κεμαλιστικές κυβερνήσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την διευθέτηση των τελευταίων συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Η Τουρκία σέβεται τα σύνορα των γειτόνων της. Όμως υπάρχουν προβλήματα που δεν έχει επιλύσει η Συνθήκη της Λωζάννης», τονίζουν οι πηγές μας.

Οι πηγές της «Κ», παράλληλα με τα προαναφερόμενα σημεία, επισημαίνουν επίσης την προσκόλληση της Τουρκίας στον ελληνοτουρκικό διάλογο και στον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού Προβλήματος. Την ίδια στιγμή, αναφέρουν ότι μετά τις 15 Ιουλίου 2016, η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο. Σε αυτή την νέα περίοδο, η χώρα επιχειρεί να επανακτήσει την αυτοπεποίθηση της και να αντισταθεί στις «επιθέσεις» που δέχεται από το εξωτερικό.

Τα παραπάνω σχόλια, φτάνουν στην «Κ», την στιγμή που στο εσωτερικό της Τουρκίας, η κυβέρνηση του ΑΚΡ πραγματοποιεί μια ακόμη στροφή προς τον αυταρχισμό. Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο πάνω από 40 τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Στην λίστα των απαγορευμένων σταθμών συμπεριλαμβάνονται μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας της τουρκικής Αριστεράς, του κουρδικού κινήματος, των Αλεβίδων και της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή