ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ρέντσι κατέληξε σε συμφωνία με θετικό κοινωνικό πρόσημο

Η συμφωνία Ρέντσι με τα συνδικάτα προβλέπει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών και την παροχή 14ης σύνταξης μόνο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέγραψε έπειτα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων μια πρώτη σημαντική συμφωνία με τα συνδικάτα της χώρας.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε σημαντική από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενόψει του δημοψηφίσματος.

Στα κύρια σημεία της η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών και την παροχή 14ης σύνταξης μόνον για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία θα επιτρέπει τη χορήγηση 14ης σύνταξης σε όσους πολίτες έχουν συνολικά έσοδα τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Η νέα αυτή απόφαση αφορά 1,2 εκατ. άτομα, ενώ λάμβαναν ήδη 14η σύνταξη άλλοι 2,1 εκατ. συνταξιούχοι.

Παράλληλα, όσοι πολίτες άρχισαν να εργάζονται πριν από το 19ο έτος της ηλικίας τους και είναι άνεργοι ή έχουν ειδικές ανάγκες, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 61 ετών.

Οπως είχε ανακοινωθεί και τις περασμένες εβδομάδες, οι ασφαλισμένοι που έχουν κλείσει το 63ο έτος της ηλικίας τους (τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα) θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη, χάρη σε 20ετές δάνειο που θα χορηγείται από τις τράπεζες. Οσοι επιλέξουν αυτή τη λύση, θα δουν να μειώνεται η σύνταξή τους από 50 μέχρι και 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το συνολικό ποσό της, μέχρι να αποπληρώσουν το δάνειο που τους έχει δοθεί. Οι σχετικές λεπτομέρειες, όμως, θα πρέπει να καθοριστούν σε νέα σειρά συναντήσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στα μέτρα που αφορούν τους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό, τα οποία εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση Ρέντσι, συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα για τη συνένωση και το άθροισμα ενσήμων από διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς επιβάρυνση για τους πολίτες. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν μόνον με την οικονομική συμμετοχή του ασφαλισμένου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ