Το μυστήριο με το πλοίο που θα πήγαινε στη Λέσβο…

Το μυστήριο με το πλοίο που θα πήγαινε στη Λέσβο…

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περίεργα πράγματα» συνέβησαν με τον διαγωνισμό (ή μάλλον τους διαγωνισμούς) για τη σύναψη σύμβασης με πλοίο που θα βοηθήσει στην «έκτακτη, άμεση και επείγουσα ανάγκη φιλοξενίας και σίτισης» μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε εντός του κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στη Μόρια Λέσβου. Μάλιστα, το ενδιαφέρον για την περίπτωση έγινε μεγαλύτερο από τη στιγμή που τελικά τον «μάζεψαν» τον διαγωνισμό και είπαν «άσε, δε χρειάζεται πλοίο». Τι συνέβη; «Βγήκε» ένας διαγωνισμός ένα μεσημέρι πριν από μερικές ημέρες με την προθεσμία του να λήγει το… ίδιο βράδυ. Καμία από τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες δεν ενημερώθηκε επισήμως, ούτε ο σύνδεσμός τους, αλλά ένας Ελλην πλοιοκτήτης –ελάχιστα γνωστός στο ευρύ κοινό– εμφανίστηκε ανάδοχος, αργά το απόγευμα, με πλοίο του που ήταν στο Μπρίντιζι. Πώς έμαθε για τον διαγωνισμό και πώς πρόλαβε να «κατεβάσει» προσφορά κανείς δεν κατάλαβε, αλλά επειδή το πλοίο ήταν μακριά και πού να φτάσει στη Λέσβο (…) και ίσως επειδή «ξεσηκώθηκε» όλο το λιμάνι, ακυρώθηκε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, «ξαναβγήκε» άλλος, με μεγαλύτερη προθεσμία, που τελικά ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου…. Να και το καλύτερο: ημερήσιος ναύλος 37.400 ευρώ. Η σύμβαση αφορούσε χρονική περίοδο ενός μήνα με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη.

H εικονική πραγματικότητα κερδίζει έδαφος στο υπουργείο Τουρισμού. Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν τουριστικοί παράγοντες σχολιάζοντας tweet της αναπλ. υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουράς, με φωτογραφία της από ελληνορωσικό συνέδριο στο Ρέθυμνο… στο οποίο όμως δεν παραβρέθηκε. Η φωτογραφία προφανώς είναι από τη παρουσία της σε άλλο συνέδριο ρωσικού ενδιαφέροντος. Πάντως, ο σχολιασμός της ότι φέτος καταγράφεται αύξηση κατά 40% των Ρώσων τουριστών στη Κρήτη είναι σωστός, έστω και εν τη απουσία της στο συνέδριο…

Μία δύσκολη υπογραφή για την Αττικής

Η πληροφορία λέει ότι η πρόταση έχει διατυπωθεί από «έξω» και αφορά τα 70 εκατ. ευρώ που λείπουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής, η οποία εδώ και μήνες είναι στον αέρα! Ζητάει τα λεφτά να δοθούν με παραίτηση του βασικού μετόχου (ΤΣΜΕΔΕ – Ταμείο των Μηχανικών), ώστε να μειωθεί το σημερινό του ποσοστό στην τράπεζα (56%).

Στο Ταμείο, ωστόσο, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που θα βάλει την υπογραφή του κάτω από μια τέτοια απόφαση. Και αυτό γιατί τις τελευταίες δεκαετίες έχει επενδύσει στην Αττικής συνολικά πάνω από 750 εκατ. ευρώ και σήμερα η αξία τους είναι χαμηλότερων των 60 εκατ. ευρώ!

Το Λονδίνο θέλει να γίνει Ντουμπάι

Μια μέση λύση, προκειμένου να διατηρήσει τη σημερινή προνομιακή χρηματοοικονομική θέση του και μετά το Brexit, αναζητεί το Λονδίνο. Προς τα πού προσανατολίζεται; Αν κρίνει κανείς από δύο δημοσιεύματα (το πρώτο, κατά χρονολογική σειρά, στον Economist και το άλλο στο Politico.eu), η λύση θα παραπέμπει στο…Ντουμπάι. Μελετάται, συγκεκριμένα, η δημιουργία ενός «αυτόνομου» –από κάθε άποψη σε σχέση με την υπόλοιπη Βρετανία– International Finance Center, το οποίο θα είναι αντίστοιχο εκείνου που λειτουργεί ήδη στο Ντουμπάι. Θα έχει δικό του οικονομικό, φορολογικό και νομικό status και θα λειτουργεί ως «νησί» μέσα στο νησί. Ηδη, μεγάλα δικηγορικά γραφεία στο Λονδίνο ασχολούνται με το καθεστώς του, ωστόσο, το εγχείρημα έχει πολλές δυσκολίες και βεβαίως απαιτεί χρόνο…

Εικονικές προσλήψεις για να γλιτώσουν τους φόρους

Ακόμη και σε… εικονικές προσλήψεις φιλικών ή συγγενικών προσώπων προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι ιδιοκτήτες ατομικών και προσωπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν λιγότερα κέρδη μέσα στην τρέχουσα χρήση και να αποφύγουν έτσι την εξοντωτική επιβάρυνση που φέρνει το 2017 από τον συνδυασμό αύξησης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι είναι προτιμότερο για έναν επαγγελματία να αναλάβει το δυσθεώρητο κόστος ασφάλισης –φθάνει πλέον περίπου στο 42% επί του ονομαστικού μισθού, αν προστεθούν εργοδοτικές εισφορές και εισφορές εργαζομένου– παρά να εμφανίσει περισσότερα κέρδη, από τα οποία μπορεί να αφαιρεθεί τελικώς ακόμη και πάνω από 60% για να πληρωθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη πρακτική, που στα χαρτιά ξεφουσκώνει και την ανεργία –άτομα που στην πραγματικότητα δεν εισπράττουν μισθό εμφανίζονται να εργάζονται στις περιοδικές δηλώσεις του ΙΚΑ– είναι μία από τις πολλές πρακτικές που «σκαρφίζονται» οι επαγγελματίες για να περιορίσουν τη ζημία από την αύξηση των εισφορών. Τα λογιστικά γραφεία βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς θα υπολογίζονται οι εισφορές με το νέο σύστημα για να ενεργοποιήσουν και άλλες πρακτικές: από μετατροπές ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιρειών σε ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες μέχρι μεταφορές έδρας εκτός Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή