Περιφρόνηση για τις γυναίκες

Περιφρόνηση για τις γυναίκες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ψήφο των γυναικών –και την προεδρία– κινδυνεύει να χάσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας αποδείξει στην τηλεοπτική αντιπαράθεσή του με τη Χίλαρι Κλίντον ότι αδυνατεί να τιθασεύσει την αντανακλαστική περιφρόνηση που νιώθει ευρισκόμενος απέναντι στις περισσότερες ισχυρές και ανεξάρτητες γυναίκες. Σε σφυγμομέτρηση του αμερικανικού δικτύου NBC την Πέμπτη, 27% των γυναικών δήλωσαν ότι η άποψή τους για τον Τραμπ είναι σήμερα χειρότερη από ό,τι πριν από το ντιμπέιτ, ενώ 30% είπαν ότι η άποψή τους για τη Δημοκρατική υποψήφια βελτιώθηκε. Σε άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης, ο δημοσιογράφος Trip Gabriel αναφέρει ότι σε δεκάδες συνεντεύξεις που εξασφάλισε την Τρίτη, μία ημέρα μετά το ντιμπέιτ, αναποφάσιστες γυναίκες δήλωσαν στη συντριπτική τους πλειονότητα ότι ο Τραμπ απέτυχε να τις προσελκύσει.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης, η κ. Κλίντον αναφέρθηκε στην προβληματική σχέση του Τραμπ με τις γυναίκες: «Ο άνθρωπος αυτός έχει αποκαλέσει γυναίκες: γουρούνια, βρωμιάρες και σκυλιά, ενώ έχει πει παλιότερα ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί ενοχλητικό πρόσκομμα για τους εργοδότες». Η βαθιά περιφρόνηση που νιώθει ο Τραμπ για τη Χίλαρι Κλίντον εκδηλώθηκε στο ντιμπέιτ με τις διαρκείς στεντόρειες παρεμβάσεις του στα λεγόμενα της πρώην υπουργού Εξωτερικών και το διδακτικό ύφος που υιοθέτησε σε κάθε απάντησή του.

Τις φαλλοκρατικές αντιλήψεις του, όμως, ουδέποτε απέκρυψε ο Τραμπ, επιλέγοντας αντίθετα να τις επιδεικνύει υπερήφανα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιδιαίτερα προβεβλημένης ενήλικης ζωής του. Τα αυστηρά κριτήρια που εφήρμοσε απαρέγκλιτα ο Τραμπ στην επιλογή συζύγων –όλες όφειλαν να είναι πρώην, ή εν ενεργεία, μοντέλα, επιτυχημένες αθλήτριες ή «εξωτικές» καλλονές της Κεντρικής Ευρώπης– δείχνουν έναν άνθρωπο με οξεία αντίληψη της έννοιας της σύγχρονης αμερικανικής διασημότητας, έτοιμο να αξιοποιήσει τη σύζυγό του ως κομπάρσο της σταδιοδρομίας του. Την περιφρόνηση του Τραμπ και τα οδυνηρά σχόλιά του υπέστη πιο πρόσφατα η δημοσιογράφος του «φιλικού» προς τον Τραμπ τηλεοπτικού δικτύου Fox, Μέγκιν Κέλι. Ερωτηθείς τον Αύγουστο του 2015 για τα περιφρονητικά σχόλιά του εις βάρος γυναικών από τη δημοσιογράφο, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση μέσω Twitter εναντίον της, αποδίδοντας την εχθρική της στάση σε ορμονικές διαταραχές και σε «δυσμηνόρροια», για να αποκαλέσει «bimbo» (χαζοξανθιά) την πολιτική ρεπόρτερ.

Στο ντιμπέιτ της Δευτέρας, ο Τραμπ κλήθηκε, όμως, να λογοδοτήσει για τις απόψεις του αυτές, όταν η Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για την «υπόθεση Ματσάντο».

Η Αλίσια Ματσάντο, Μις Υφήλιος 1996, είχε την ατυχία να παχύνει μετά τον διαγωνισμό, «ιδιοκτήτης» του οποίου είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Το σωματικό βάρος της κ. Ματσάντο είχε σχολιάσει καυστικά την εποχή εκείνη ο Τραμπ, ενώπιον της Μις Υφηλίου, εξευτελίζοντας την 20χρονη κοπέλα, που εμφανίζεται σήμερα σε τηλεοπτικό σποτ της Χίλαρι Κλίντον δηλώνοντας ότι τη στηρίζει για την προεδρία.

Απελπισία στην ηγετική ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας προκαλεί η επιλογή του Τραμπ να αναλώνεται σε πολιτικά επιζήμιες, ατελέσφορες αντιπαραθέσεις, όπως αυτές εναντίον της Μέγκιν Κέλι ή της Αλίσια Ματσάντο. Παρά τις προσπάθειες της επικεφαλής της εκστρατείας του Τραμπ, Κέλιαν Κόνουεϊ, να αποδώσει «ιπποτικό πνεύμα» στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στις εξωσυζυγικές απιστίες του Μπιλ Κλίντον, η πλειονότητα των γυναικών ψηφοφόρων έμεινε με την εντύπωση πως ο Τραμπ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας αμετανόητος σεξιστής και φαλλοκράτης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή