ΚΟΣΜΟΣ

Κινητοποιήσεις κατά απαγόρευσης άμβλωσης

REUTERS

Χιλιάδες γυναίκες –και άνδρες– από την Πολωνία διαδήλωσαν χθες στους δρόμους των Βρυξελλών, κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς συζήτηση στο κοινοβούλιο της Βαρσοβίας από μικρό συντηρητικό κόμμα και προβλέπει την πλήρη απαγόρευση κάθε άμβλωσης, για οποιονδήποτε λόγο και εάν πραγματοποιείται, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα σε εγκύους και ιατρούς. Ανάλογες διαδηλώσεις, αλλά και αποχή από την εργασία τους, πραγματοποίησαν γυναίκες σε μεγάλες πόλεις της Πολωνίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Χιλιάδες γυναίκες, ντυμένες στα μαύρα, προχώρησαν χθες σε κινητοποιήσεις σε όλη την Πολωνία, προκαλώντας τη διακοπή λειτουργίας εστιατορίων, κρατικών υπηρεσιών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αποκλείοντας την πρόσβαση στα αρχηγεία του κυβερνώντος κόμματος στη Βαρσοβία, για να διαμαρτυρηθούν κατά των κυβερνητικών σχεδίων για πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης.

Το νομοσχέδιο, που εισήγαγε ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών, προβλέπει την απαγόρευση κάθε διακοπής κύησης, ενισχύοντας την ήδη αυστηρή νομοθεσία της χώρας, που επιτρέπει την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, εάν απειλείται η ζωή της μητέρας ή εάν το παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να γεννηθεί ανάπηρο. Παρότι το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) δεν έχει αποκαλύψει εάν θα στηρίξει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το ενδεχόμενο νέων περιορισμών στις αμβλώσεις έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στη ρωμαιοκαθολική χώρα.

Οι επικριτές του νομοθετήματος υποστηρίζουν ότι αυτό θα απειλήσει τη ζωή των εγκύων. Γυναίκες και ιατροί θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης αν προβούν σε άμβλωση, ή όπως την ονομάζει το νομοθέτημα: «ανθρωποκτονία αγέννητου παιδιού».

Ντυμένες στα μαύρα, οι διαδηλώτριες φώναζαν: «Θέλουμε ιατρούς, όχι ιεραποστόλους!» και «Γιάροσλαβ, φύγε!» έξω από το πολιτικό γραφείο του ηγέτη του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ