Στο αρχείο η μήνυση κατά Μπέμερμαν

Στο αρχείο η μήνυση κατά Μπέμερμαν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο αρχείο έθεσε τη μήνυση κατά του Γερμανού κωμικού Γιαν Μπέμερμαν η εισαγγελία του Μάιντς, αφού θεώρησε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις εξαιτίας της δημοσιοποίησης προσβλητικού για την προσωπικότητα του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ποιήματος. Ο Μπέμερμαν είχε επιτεθεί τον περασμένο Μάρτιο στον Ερντογάν με έναν έμμετρο λίβελο στην εκπομπή του, «Neo Magazin Royale», που μεταδίδεται από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Οπως είχε εξηγήσει στη συνέχεια ο ίδιος, ήθελε να αποδείξει τις διαφορές μεταξύ της ελευθερίας του σατιρικού λόγου στη Γερμανία και της απαγορευμένης κριτικής στην Τουρκία. Στο κείμενο υπήρχαν, μεταξύ άλλων, αναφορές σε κτηνοβασία και παιδική πορνογραφία αλλά και στερεότυπα εις βάρος της Τουρκίας. Αυτά τα σημεία επικαλέστηκε ο Ερντογάν για να καταθέσει τη μήνυση σε βάρος του, με την κατηγορία της προσβολής ξένου ηγέτη. Η μήνυση κατέστη εφικτή, αφότου η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για τη δίωξη εναντίον του Γερμανού κωμικού, σε μια απόφαση που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Η εισαγγελία του Μάιντς έκρινε, ωστόσο, χθες ότι το ποίημα προστατεύεται από την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Πάντως, οι δικαστικές περιπέτειες του Μπέμερμαν δεν τελείωσαν χθες. Στις 2 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί έτερη ιδιωτική προσφυγή του Ερντογάν εις βάρος του σε δικαστήριο του Αμβούργου αυτή τη φορά. Στην πρώτη του απόφαση το τοπικό δικαστήριο είχε εκδώσει οδηγία για τη μη διάδοση μεγάλου μέρους του έργου. Τώρα ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου, Μίχαελ Χούμπερτους φον Σπρένγκερ, διεκδικεί, στο πλαίσιο της κυρίως δίκης, την πλήρη απαγόρευση του ποιήματος. Η ενεργοποίηση του αμφιλεγόμενου άρθρου του ποινικού κώδικα περί προσβολής ηγέτη ξένου κράτους είχε προκαλέσει την οργή των Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενδεχόμενη κατάργησή του δεν θα είχε κάποια επίπτωση στην υπόθεση Μπέμερμαν, αφού δεν υφίσταται αναδρομική ισχύς των νόμων, αλλά θα έδινε ένα ξεκάθαρο σήμα στην Αγκυρα ότι η γερμανική πολιτεία τάσσεται υπέρ της ελευθερίας έκφρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή