Κινητοποίηση για το Συριακό στην Ε.Ε.

Κινητοποίηση για το Συριακό στην Ε.Ε.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εντατικές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ έχει εμπλακεί η Ουάσιγκτον, ύστερα από την απόφασή της να διακόψει τις διμερείς επαφές με τη Μόσχα για το συριακό. Κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας επρόκειτο να συναντηθούν χθες το βράδυ στο Βερολίνο, με αντικείμενο τη συριακή κρίση, όπως γνωστοποίησε η γερμανική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Tagesspiegel.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ύστερα από την κατάρρευση των συνομιλιών της με τη Ρωσία. «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον συριακό λαό, δεν θα εγκαταλείψουμε την επιδίωξη της ειρήνης», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε χθεσινή ομιλία του, στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι αμερικανικές προσπάθειες θα διεξάγονται στο επίπεδο του ΟΗΕ ή του συντονισμού με «μικρότερες ομάδες» συμμαχικών κρατών. Ο Τζον Κέρι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κάνει τα στραβά μάτια» στη χρήση χημικών αερίων και στους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι από τον κυβερνητικό στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Προσπάθειες να μην αποκτήσει ανεξέλεγκτο χαρακτήρα η ρήξη με την Ουάσιγκτον και να μείνουν ανοικτά κάποια κανάλια επικοινωνίας κατέβαλε χθες και η ρωσική διπλωματία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιδιώκει τη διπλωματική επίλυση της συριακής κρίσης, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να διακόψουν τις διμερείς συνομιλίες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να ακυρώσει συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ για σειρά θεμάτων ύστερα από την προχθεσινή αναστολή, από την πλευρά της, συμφωνίας του 2010 για τον περιορισμό των αποθεμάτων πλουτωνίου των δύο χωρών. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας που γνωστοποίησε ότι η Μόσχα εγκατέστησε ισχυρούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 στη ναυτική βάση της Ταρτούς, στη Συρία.

Μάχες

Στο πεδίο των μαχών, συνεχίζεται η εκστρατεία του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και από δυνάμεις της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, για την εκδίωξη των αντικαθεστωτικών ανταρτών από τις περιοχές που ελέγχουν στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπίου. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ανέφερε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα προωθούνται βαθύτερα από το κέντρο του Χαλεπίου προς τα βορειοανατολικά, επιδιώκοντας να συρρικνώσουν το τμήμα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και υφίσταται ανηλεή πολιορκία. Ενοπλες συγκρούσεις διεξάγονται και σε άλλα σημεία της χώρας, από την επαρχία Χάμα μέχρι τα περίχωρα της Δαμασκού. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι η ρωσική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα δέχθηκε όλμους από την περιοχή Τζομπάρ, στα ανατολικά της Δαμασκού, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα.

Εκκληση ΟΗΕ

Εκκληση στις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν την ανθρωπιστική καταστροφή στο Χαλέπι απηύθυνε ο υψηλός αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν. Ο Ιορδανός διπλωμάτης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανέχεται τη χρήση εμπρηστικών βομβών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές από τον στρατό του προέδρου Ασαντ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά έγκλημα πολέμου που πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης που επίσης βαρύνονται για παρόμοια εγκλήματα, τόνισε ότι «τα εγκλήματα της μιας πλευράς δεν δικαιολογούν παράνομες πράξεις από την άλλη πλευρά». Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραιτηθούν από το δικαίωμα άσκησης βέτο όταν συζητείται το ενδεχόμενο παραπομπής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κάτι εντελώς απίθανο να γίνει αποδεκτό από τη Ρωσία και πιθανότατα την Κίνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή