ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το ΑΠΘ τιμά την πρωτοπόρο Λίντα Μπένγκλις

Η Λίντα Μπένγκλις, παιδί μεταναστών τρίτης γενιάς με ρίζες από το Καστελλόριζο, γεννημένη το 1941 στην πολυπολιτισμική Λουιζιάνα, ενηλικιώθηκε καλλιτεχνικά στη Νέα Υόρκη και «σκαρφάλωσε» στη διεθνή εικαστική σκηνή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ηταν δεκαετία του ’70 όταν η Λίντα Μπένγκλις φωτογράφισε γυμνό το καλλίγραμμο σώμα της κραδαίνοντας έναν φαλλό από τη θέση των γεννητικών της οργάνων για το περιοδικό «ArtForum». Την πρωτοποριακή πολυβραβευμένη ελληνικής καταγωγής εικαστική καλλιτέχνιδα, γεννήτορα των αμφισβητήσεων της ανδρικής κυριαρχίας στη νεοϋορκέζικη καλλιτεχνική σκηνή και των μηχανισμών της σύγχρονης τέχνης, αναγνωρισμένη ως μια από τις σπουδαίες μορφές της μεταπολεμικής τέχνης, τιμά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Παιδί μεταναστών τρίτης γενιάς με ρίζες από το Καστελλόριζο, γεννημένη το 1941 στην πολυπολιτισμική Λουιζιάνα, ενηλικιωμένη καλλιτεχνικά στη Νέα Υόρκη (δεκαετία ’60), όταν ακόμη ο καλλιτέχνης έβαζε ο ίδιος τους όρους της τέχνης, επηρεασμένη μορφολογικά από την πρωτοπορία, σκαρφάλωσε στη διεθνή εικαστική σκηνή με έργα που τα υλικά τους (αφρός και λάτεξ) κατάργησαν τα όρια ανάμεσα στη γλυπτική και τη ζωγραφική.

«Ειρωνική απέναντι στα κυρίαρχα αντρικά πρότυπα, συγκρουσιακή, ξεχώρισε για την καλλιτεχνική της έρευνα στη σημασία της διαδικασίας, πυρήνας της οποίας ήταν η κίνηση. Την αποτυπώνει υπαινικτικά, την επανασηματοδοτεί ως διαρκή εξέλιξη και την καθιστά σημείο αναφοράς και πνευματική αξία», επισημαίνει ο καθηγητής Χάρης Σαββίδης.

Γυναίκα του κόσμου (Νέα Υόρκη, Σάντα Φε, Αχμεταμπάντ Ινδίας, Καστελλόριζο) κουβαλά «το πολιτισμικό μείγμα που διαμόρφωσε τον λαμπρό της ουμανισμό». Ισως δεν είναι τυχαία η πρόσμειξη των πολιτισμών όταν σκιτσάρει αυτόν τον ουμανισμό μιλώντας για το ουσιαστικό του συστατικό, την παιδεία: «Χρειαζόμαστε παιδεία σοβαρή βαθιά, όχι αυτή την τεχνική που ξιπάζει στις μέρες μας. Μόνο μ’ αυτήν θα μπορέσουμε να πορευτούμε σε έναν καινούργιο δρόμο». Το έργο της είναι τεράστιο, υπάρχει σχεδόν σε κάθε μουσείο του κόσμου. Ηταν πάντα και παραμένει δραστήρια καλλιτέχνις. Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και την ίδια στιγμή διοργανώνει τρεις διαφορετικές εκθέσεις στον κόσμο. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 19.00 στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την προσφώνηση θα κάνει ο πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, καθηγητής Γιώργος Διβάρης. Η τιμώμενη θα μιλήσει για τις ανθρωπόσχημες γλυπτικές της εγκαταστάσεις που φέρουν την ιδέα του σιντριβανιού.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ