ΚΟΣΜΟΣ

Σαφής προειδοποίηση Γιούνκερ προς Βρετανούς

REUTERS, A.P., AFP

«Σκληρό Brexit σημαίνει ταχεία αποχώρηση της Βρετανίας από την κοινή αγορά», το μήνυμα Γιούνκερ προς τους Βρετανούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Δυσμενή τροπή για το μέλλον των ξένων εργαζομένων στη Βρετανία λαμβάνουν οι συζητήσεις για το Brexit, μετά και τη χθεσινή προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να εξασφαλίσει προνομιακούς όρους εξόδου από την Ε.Ε. Μία ημέρα νωρίτερα, αντίστοιχα σκληρά μηνύματα προς την κατεύθυνση του Λονδίνου είχαν στείλει ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ.

«Δεν μπορείτε να είστε με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω» είπε χθες ο Γιούνκερ απευθυνόμενος στους Βρετανούς. «Σε αυτό πρέπει να είμαστε κάθετοι». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα επιζητήσει μια συμφωνία που θα προσφέρει «μέγιστο βαθμό ελευθερίας» στις επιχειρήσεις που θέλουν να εκμεταλλευθούν την κοινή αγορά, ενώ παράλληλα θα διατηρείται ο έλεγχος επί της μετανάστευσης προς τη Βρετανία.

Ως πρώτο βήμα για τέτοιου είδους ελέγχους, η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ ανακοίνωσε ότι οι εργοδότες στη Βρετανία οφείλουν να καταρτίζουν καταλόγους αλλοδαπών εργαζομένων. Το μέτρο αυτό, που προξένησε θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, είναι το πρώτο βήμα για τη σχεδιαζόμενη μείωση του αριθμού ξένων εργαζομένων που μεταναστεύουν στη Βρετανία ώστε να μην ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες χιλιάδες ετησίως.

Ιδίως το σύστημα υγείας της Βρετανίας, αλλά και κλάδοι όπως η εστίαση και οι κατασκευές βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε αλλοδαπούς εργαζομένους, ενώ σημαντικός αριθμός αλλοδαπών εργάζεται και στο Σίτι του Λονδίνου. Οι λίστες που ζητείται τώρα να καταρτίσουν οι εταιρείες συνοδεύονται από την εντελώς αταίριαστη με τον χαρακτήρα της Βρετανίας ως πατρίδας του φιλελευθερισμού επισήμανση ότι είναι για κάποιο λόγο «κακή συμπεριφορά» η πρόσληψη ξένων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως, βασίζεται ακριβώς σε αυτή την αρχή της ελεύθερης μετεγκατάστασης εργαζομένων, την οποία, όπως ξεκαθάρισε η Αγκελα Μέρκελ, είναι αδύνατο να θυσιάσει.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ