Εν αναμονή της απόφασης για διακανονισμό του προστίμου της Deutsche Bank

Εν αναμονή της απόφασης για διακανονισμό του προστίμου της Deutsche Bank

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην Deutsche Bank και στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό όσον αφορά την παραπειστική πώληση τιτλοποιημένων δανείων κατά την κρίση του 2008. Επαφές έχουν γίνει και σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών αξιωματούχων για τη διαπραγμάτευση χαμηλότερου προστίμου, όπως αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα το Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση, υπό την Αγκελα Μέρκελ, επιθυμεί να κλείσει όσο πιο αναίμακτα και πιο γρήγορα γίνεται το κεφάλαιο Deutsche Bank, ενόψει εθνικών γερμανικών εκλογών. Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του τραπεζικού γίγαντα θα έφερνε σε δύσκολη θέση το Βερολίνο, που με σθένος αντιστάθηκε στη διάσωση των κυπριακών και των ιταλικών τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

Προ δύο εβδομάδων το Focus είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή κρατικής βοήθειας, ένα σενάριο που έσπευσε να διαψεύσει τόσο το Βερολίνο όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τζον Κράιαν.

Οικονομικοί αναλυτές εικάζουν ότι συζητείται η μείωση του προστίμου από τα 14 δισ. δολάρια περίπου στα 5 δισ., όσο είναι οι φετινές προβλέψεις για νομικές δαπάνες της Deutsche Bank. Mόλις καταλήξουν σε συμβιβασμό, η Deutsche Bank θα αναζητήσει νέα κεφάλαια για να καλύψει τις υπόλοιπες νομικές δαπάνες και να αναπληρώσει οποιαδήποτε «κενά» στην κεφαλαιακή της επάρκεια. Εκκρεμούν ακόμη 7.000 νομικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Deutsche Bank και ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Tier 1) βρίσκεται ήδη σε χαμηλότερο επίπεδο από τις υπόλοιπες διεθνείς συστημικές τράπεζες.

Το Bloomberg αποκάλυψε χθες ότι γίνονται ανεπίσημα συζητήσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή για την πώληση μονάδων της. Πληροφορίες θέλουν τον τραπεζικό γίγαντα να πουλάει την Deutsche Postbank, που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική. Αλλη εναλλακτική είναι η πώληση τμημάτων ή όλης της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μετά τη δημόσια εγγραφή της, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κράιαν είχε απορρίψει προ δύο εβδομάδων κάθε σενάριο πώλησης για άντληση κεφαλαίων. Ομως ο 55χρονος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής τον Ιούνιο του 2015, πρέπει να αναχαιτίσει τη μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της τράπεζας. Μέσα σε ένα 12μηνο έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της αξίας της, ενώ βρίσκεται στο 10% της αξίας που είχε το 2007, αν και ανέκαμψε στα 12 ευρώ αυτήν την εβδομάδα, οπότε ανακοινώθηκαν οι συζητήσεις περί εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Στη σκιά της υπόθεσης του προστίμου-μαμούθ αποκαλύφθηκε αυτήν την εβδομάδα από το Bloomberg πως το αρχικό πρόστιμο ήταν μόλις 3 δισ. δολάρια. Κεντρικό ρόλο στη μεγάλη αύξηση του προστίμου εις βάρος της Deutsche Bank, στα 14 δισ. δολάρια, έπαιξε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης με μεγάλη πείρα στη διαχείριση τραπεζικών υποθέσεων. Εχοντας αναλάβει πρόσφατα τον φάκελο της Deutsche Bank, αποφάσισε την αύξηση όταν τα αντίστοιχα πρόστιμα εις βάρος της Morgan Stanley και της Goldman Sachs είχαν διαμορφωθεί στα 2,6 δισ. δολάρια και 5,1 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει ομάδα εισαγγελέων που ασχολείται με την παραπειστική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, η οποία ήδη έχει επιβάλει πρόστιμα σε πέντε τράπεζες και εξετάζει ανάλογες κυρώσεις στην Barclays, στην Credit Suisse, στη Royal Bank of Scotland, στη UBS και στην HSBC.

Ο ρόλος της BaFin

Σε μια περίοδο που στην Deutsche Bank επιβάλλονται πρόστιμα για αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά το παρελθόν, η γερμανική αρχή εποπτείας των αγορών, BaFin, απάλλαξε τον τραπεζικό κολοσσό από κάποιες ποινές, στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος από τη Ρωσία, μέσω «εικονικών πράξεων» μεταξύ Μόσχας και Λονδίνου. Πρόκειται για τονωτική ένεση στον κ. Κράιαν, διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank. Την ίδια ώρα, όμως, η BaFin ερευνά τα δάνεια που χορήγησε η Deutsche Bank σε άλλες τράπεζες, όπως στη Monte dei Paschi di Siena και στην Banco do Brasil, τα οποία παρουσίασε ως «λιγότερο ριψοκίνδυνα» στους ισολογισμούς της, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Τα δάνεια αυτά, τα οποία καταγράφηκαν ως συμβόλαια στην αγορά παραγώγων, ανέρχονται στα 10,5 δισ. ευρώ και αφορούν 30 πελάτες της Deutsche Bank. H Deutsche Bank είναι η κορυφαία εταιρεία όσον αφορά τη διαπραγμάτευση παραγώγων και η έκτη ισχυρότερη επενδυτική τράπεζα στον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή