Πάνω από 200.000 ευρώ το μέσο κόστος μιας κατοικίας 3 υπνοδωματίων στην Ιρλανδία

Πάνω από 200.000 ευρώ το μέσο κόστος μιας κατοικίας 3 υπνοδωματίων στην Ιρλανδία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασε τις 200.000 ευρώ η μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου τριών υπνοδωματίων στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από τότε που η αγορά κατοικίας της χώρας ξεκίνησε να ανακάμπτει. Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της Real Estate Alliance, η μέση τιμή πώλησης ενός τέτοιου ακινήτου μόλις που ξεπερνά πλέον τις 200.000 ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 2,4% από το τέλος Ιουνίου.

Αντίστοιχα, στο Δουβλίνο, η τιμή ενός αντίστοιχου ακινήτου αγγίζει πλέον τις 373.333 ευρώ, αυξημένη κατά 2,75% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με έντονα ανοδική μάλιστα τάση, καθώς η προσφορά είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, χάρις και στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές στην αγορά κατοικίας της χώρας ξεκίνησαν να υποχωρούν στις αρχές του 2007, όταν κατέστη σαφές ότι είχε δημιουργηθεί φαινόμενο τύπου «φούσκας». Με την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου στο τέλος του 2014, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 60 – 65%, έχοντας ανακάμψει έκτοτε περίπου κατά 25%. Πάντως, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές έχουν αρχίσει να αυξάνονται κατακόρυφα και πάλι, καθώς ορισμένοι μεσίτες αναφέρουν αυξήσεις τιμών που σε κάποιες δημοφιλείς συνοικίες της πρωτεύουσας είναι της τάξεως των 25.000 ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες, από 455.000 ευρώ τον Ιούνιο σε 480.000 ευρώ σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή