Μετά τον τυφώνα «Μάθιου», αντιμέτωπη με τη χολέρα η Αϊτή

Μετά τον τυφώνα «Μάθιου», αντιμέτωπη με τη χολέρα η Αϊτή

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΪΑΜΙ. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ταφή των εκατοντάδων νεκρών που άφησε το φονικό πέρασμα του τυφώνα «Μάθιου» ξεκίνησε την Κυριακή στην Αϊτή, καθώς η εξάπλωση της χολέρας στα νοτιοδυτικά απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των θανόντων. Ο «Μάθιου» εξελίχθηκε στην πιο καταστροφική καταιγίδα που έχει βιώσει η Καραϊβική την τελευταία δεκαετία, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 1.000, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της χώρας, αναγκάζοντας τις Αρχές να αρχίσουν να θάβουν τα πτώματα σε μαζικούς τάφους.

Ο πρόχειρος και γρήγορος αυτός τρόπος ταφής κρίθηκε αναγκαίος από τις Αρχές στην πόλη Τζέρεμι, λόγω της αποσύνθεσης που άρχισαν να εμφανίζουν αρκετά από τα πτώματα, ανέφερε ο Κέντνερ Φρένελ, ο κορυφαίος ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Γκραν Ανσε της δυτικής χερσονήσου της Αϊτής.

Αυτό το κομμάτι της χώρας πλήρωσε τον βαρύτερο φόρο αίματος, με περίπου 900 από τους 1.000 νεκρούς της καταστροφής, ενώ λίγο περισσότεροι από 500 θάνατοι καταγράφηκαν αποκλειστικά στην περιοχή Γκραν Ανσε, σύμφωνα με τον Φρένελ.

Οπως τόνισε ο ίδιος, οι Αρχές αγωνιούν εξαιρετικά και για την εξάπλωση της χολέρας, η οποία ήδη πλήττει κατεστραμμένες αγροτικές περιοχές που έχουν αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα, όπου οι ελλείψεις σε καθαρό νερό, φαγητό και στέγαση έχουν ανέβει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα και το μόνο διαθέσιμο νερό έχει μολυνθεί. Η χολέρα εξαπλώνεται μέσω του μολυσμένου νερού και χρειάζεται πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς, ενώ είναι ικανή να σκοτώσει μέσα σε μόλις λίγες ώρες όποιον μολυνθεί, εφόσον δεν υπάρξει άμεση ιατρική αντιμετώπισή της. Το πρωί της Κυριακής, σε νοσοκομείο στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας, τα κρούσματα χολέρας ήταν 39, σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή του νοσοκομείου, Μισόλ Αντουάν. Μέχρι το απόγευμα τα κρούσματα είχαν ανέλθει στα 60, ενώ ήδη τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βακτηριακή ασθένεια, με τον Αντουάν να δηλώνει ανήσυχος πως «ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί».

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, οι υλικές καταστροφές είναι επίσης βιβλικές στη νοτιοδυτική Αϊτή. Για αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων, όλα τα σπίτια και οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ στους δρόμους είναι αισθητή μια οσμή θανάτου, τόσο ανθρώπινη όσο και ζωική, καθώς πτώματα ανθρώπων και νεκρά ζώα βρίσκονται παρατημένα σε πολλά σημεία της περιοχής. «Μου φαίνεται σαν να έπεσε ατομική βόμβα», δήλωσε ο Πολ Εντουαρζίν, υπάλληλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «αναφορικά με το μέγεθος της περιβαλλοντικής και αγροτικής καταστροφής, το 2006 είναι χειρότερο από το 2010», αναφερόμενος στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή πριν από έξι χρόνια. Στο μεταξύ, στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ οι πλημμύρες που προκάλεσε ο «Μάθιου» έχουν αφήσει εκατοντάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στα σπίτια και στις ταράτσες τους, ενώ αξιωματούχοι προειδοποιούν πως είναι αναμενόμενο να συνεχιστούν οι πλημμύρες από ξεχειλισμένα νερά ποταμών για αρκετές ημέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα.

Οι απώλειες που άφησε ο «Μάθιου» στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ ανέρχονται στους 21 νεκρούς, με τους μισούς τουλάχιστον θανάτους να σημειώθηκαν στη Β. Καρολίνα. Παρότι οι ισχυρές βροχές του Σαββατοκύριακου είχαν λάβει τέλος μέχρι το πρωί της Δευτέρας, οι παρενέργειες της καταιγίδας δεν αφήνουν περιθώρια καθησυχασμού, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που εγείρουν οι ξεχειλισμένοι ποταμοί και τα κατεστραμμένα αναχώματά τους.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Πατ Μακρόρι, δήλωσε τη Δευτέρα πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», καθώς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει σε οριακό σημείο η στάθμη αρκετών ποταμών στα κεντρικά και τα ανατολικά της πολιτείας, οι κάτοικοι πολλών πόλεων της οποίας παρακινούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ηδη δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τον Μακρόρι να δηλώνει πως φοβάται ότι τα ανεξέλεγκτα νερά των ποταμών θα επιφέρουν περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή