Η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια ανάπτυξη

Η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει σοβαρά την παγκόσμια ανάπτυξη

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να υπονομεύσει η πολιτική αβεβαιότητα την ήδη ανίσχυρη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας διαβλέπει το ΔΝΤ και προειδοποιεί για τις συνέπειες της εντεινόμενης αποστροφής της παγκόσμιας κοινής γνώμης κατά του ελεύθερου εμπορίου ή μιας επιστροφής στον προστατευτισμό. Την ίδια στιγμή, κι ενώ το Ταμείο βρίσκει σύμμαχο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο ΟΟΣΑ διαβλέπει τάσεις σταθεροποίησης της ανάπτυξης σε όλες τις γεωγραφικές ζώνες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ομάδας του G20 από τη Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η εκτίμηση του ΔΝΤ ως προς τους κινδύνους που εγκυμονεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα η υπερβολικά μεγάλη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες. Πρόσθεσε, βέβαια, πως δεν είναι ο ρόλος του ΔΝΤ ή άλλων διεθνών οργανισμών να επιβλέπουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και επανέλαβε ότι αυξάνονται οι φωνές στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας που εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις της άκρως χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, επίκειται αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα και η Βρετανίδα πρωθυπουργός προγραμματίζει έναρξη της διαδικασίας του Brexit τον Μάρτιο, ο προβληματισμός για τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν τα επόμενα χρόνια κυριάρχησε στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παράλληλα, επίκεινται βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία, με ενδεχόμενες αλλαγές πολιτικής στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης αλλά και το προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο δημοψήφισμα στην Ιταλία, που ενδέχεται να διακυβεύσει το μέλλον της κυβέρνησης Ρέντσι και την αναγκαία αναδιάρθρωση της ιταλικής οικονομίας. Ο αντίκτυπος της πολιτικής αβεβαιότητας έχει γίνει αισθητός στον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών που αντανακλά την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και ο οποίος υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2014, καθώς οι επιχειρήσεις αναβάλλουν συνεχώς τις δαπάνες τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί σε υπουργούς Οικονομικών και κεντρικούς τραπεζίτες η προοπτική μέτρων προστατευτισμού, όπως η επαναφορά των δασμών ως αντίδραση στην εντεινόμενη αποστροφή της κοινής γνώμης προς το ελεύθερο εμπόριο και τις πολυμερείς συμφωνίες απελευθέρωσής του. Επιχειρώντας μιαν αποτίμηση των κινδύνων στην περίπτωση αυτή, το ΔΝΤ υπολογίζει πως μια ραγδαία άνοδος των δασμών και ενδεχομένως η επιστροφή άλλων εμποδίων στην απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισαγωγών, παγκοσμίως, κατά 10%. Οπως τονίζει, συνεπακόλουθο αυτής της εξέλιξης θα είναι μια μείωση των εξαγωγών κατά 15% σε διάστημα πέντε ετών.

Σύμφωνα πάντα με το Ταμείο, στην περίπτωση αυτή θα ακολουθήσει αναπόφευκτα μείωση της κατανάλωσης κατά 2% και μοιραία ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθεί κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες. Μεταξύ άλλων, όμως, το ΔΝΤ πιθανολογεί μια αρνητική αντίδραση των αγορών στον προστατευτισμό. Οπως επισημαίνει, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των επενδύσεων έως και κατά 18% σε ορισμένες χώρες, με αποτέλεσμα τη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ σε ποσοστό από 3% έως 6%. Ετσι το Ταμείο προειδοποιεί ότι στην περίπτωση αυτή πολλές χώρες θα διολισθήσουν σε αποπληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ, πάντως, διαβλέπει σταθεροποίηση της ανάπτυξης τόσο στο σύνολο των χωρών-μελών του όσο και σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Κίνα. Ο σύνθετος δείκτης του διεθνούς οργανισμού παραμένει σταθερά στο ίδιο επίπεδο από τον Αύγουστο.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης καταγράφεται, όμως, στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αντανακλάται στον σχετικό δείκτη που «καταδεικνύει πως η ανάπτυξη στη χώρα σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή