«Πυρά» Στουρνάρα κατά Βαρουφάκη: «Ελεγε στην ΕΚΤ ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας»

«Πυρά» Στουρνάρα κατά Βαρουφάκη: «Ελεγε στην ΕΚΤ ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας»

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βολές» κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπέλυσε από τη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο κ. Στουρνάρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρώην «τσάρο» της οικονομίας, υποδεικνύοντάς τον ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, κατόπιν της δήλωσης του κου Βαρουφάκη που όπως υποστήριξε «πήγε και τους είπε ότι είναι ο Υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας», για να προσθέσει ότι: «Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός με τον άνθρωπο αυτόν. Δεν έφταιγε κανένας άλλος. Έφταιγε η πορεία που είχαν πάρει τα πράγματα».

Παράλληλα, σημείωσε: «Εγώ δεν μπορούσα παρά να προειδοποιώ. Τι άλλο να έκανα. Εστελνα συνέχεια επιστολές. Έπαιρνα τηλέφωνα στην κυβέρνηση και έλεγα “μαζέψτε” τον». Μάλιστα,  ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε και το διάλογο που είχε με τον πρόεδροτης ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Μίλησα με τον Ντράγκι . Τους είπα να μην τον λαμβάνουν υπ’όψιν (σ.σ. τον Γ. Βαρουφάκη). Μου είπε : δεν γίνεται αυτό. Είναι υπουργός της χώρας σας. Η χώρα δεσμεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών», τόνισε ο κος Στουρνάρας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος παρενέβη υποστηρίζοντας ότι μέχρι τότε είχαν υπάρξει ακόμα δύο πιστωτικά γεγονότα.

Ο κος Στουρνάρας ωστόσο τον διέψευσε, υπονοώντας μάλιστα ότι επί πρώτου εξαμήνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λίγο έλειψε η χώρα να χρεοκοπήσει πραγματικά. «Δεν είναι έτσι. Το PSI δεν καταγράφεται ως πιστωτικό γεγονός. Δεν είχαμε πιστωτικό γεγονός μέχρι τότε».

Οι βουλευτές της ΝΔ ήγειρα ζήτημα ποινικών ευθυνών για τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε να δώσει συνέχεια.

Δάνεια ΜΜΕ

«Ο μέσος όρος καθυστέρησης των δανείων για τα ΜΜΕ είναι 317 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δισεκ. ευρώ, ο χαμηλότερος που έχουμε» επισήμανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σχετικά με τα δάνεια των μέσων.

«Ειδικά στα ΜΜΕ μόνο ο ΔΟΛ, ο Πήγασος, και το Σταρ πολύ λιγότερο έχουν πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια, οι μέτοχοι μάλιστα έχουν εισφέρει πάνω από 420 εκατ. ευρώ. Ευτυχώς μέσα στην κρίση κρατήσαμε» υπογράμμισε.

Για το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες o διοικητής της ΤτΕ ανέφερε χαρακτηριστικά στους βουλευτές πως «πρέπει να μου φέρετε τα δεδομένα της εποχής (ποσοστά κομμάτων κλπ) για να απαντήσω αν έπραξαν καλά οι τράπεζες για τη δανειοδότησή τους, αλλιώς μιλάμε για μετά Χριστόν προφήτες». Παραδέχθηκε πάντως, ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις που υπαγόρευαν όχι μόνο στρατηγική πολιτική, αλλά ακόμα και τη διαχείριση μιας τράπεζας σε καθημερινή βάση.

Αιχμές κατά Προβόπουλου

Εξάλλου, ο διοικητής της ΤτΕ διέψευσε τη δήλωση του προκατόχου του Γιώργου Προβόπουλου στην Εξεταστική ότι ως διοικητής είχε αποστείλει επιστολή –και στον ίδιον – λέγοντας ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα εταιρικής διακυβέρνησης στην Attica Bank. «Για το θέμα υπήρξαν ολιγωρίες που δεν είχαν λυθεί και από υπουργούς», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος, με τον κ. Στουρνάρα να απαντά σήμερα:

«Δεν με ενημέρωσε πότε, έχει κάνει λάθος δεν υπάρχει επιστολή στο αρχείο μου που να αναφέρεται σε αυτό, προφανώς την απέστειλε κάπου αλλού. Το Φεβρουάριο του 2014 εγώ όρισα τον Γκίκα Μάναλη (στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου) και τον Φεβρουάριο του 2015 απελύθη σε συνεννόηση με το ΤΧΣ. Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Ας κρίνει την περίοδο που ήταν αυτός διοικητής. Εγώ έκρινα ότι έπρεπε να εξυγιανθεί η Τράπεζα Αττικής και σήμερα έχει την καλύτερη διοίκηση και είναι σε εξυγίανση. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Προβόπουλος όταν ήταν στην ΤτΕ. Δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».

Η Αττικής πήγαινε στα βράχια – χρηματοδοτούσαν εταιρείες σαν να ήταν η… Microsoft

«Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της πρότασης να ηγηθεί ο κ. Θ. Πανταλάκης. «Εγώ τον έπεισα, παρότι ήταν διστακτικός. Είναι ικανότατο τραπεζικό στέλεχος και μπορεί να "γυρίσει" την τράπεζα», ανέφερε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση που είχε η τράπεζα προς τον επιχειρηματία Καλογρίτσα, είπε: «Δεν βλέπουμε Καλογρίτσα, βλέπουμε ομίλους. Τοξότης, στη συγκεκριμένη περίπτωση». Ο κ. Στουρνάρας σημειώσε ότι ο λόγος που το πόρισμα ελέγχου κοινοποιήθηκε και στον εισαγγελέα είναι ότι υπήρξαν φαινόμενα υποτιμολόγησης, τα οποία μάλιστα αφορούν στο 61% του συνολικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας. «Παρότι υπήρχε σύστημα τιμολόγησης, δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα εταιρείες χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης να δανείζονται ως να είναι η Microsoft» σχολίασε, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ και συνολικά οι μηχανικοί αντιμετώπιζαν την Αττική ως τράπεζα για την εξυπηρέτησή τους. «Το ΤΣΜΕΔΕ ήθελε να διοικεί την τράπεζα με μη κατάλληλα στελέχη» προσέθεσε, σε μία αναφορά που εξελήφθη και ως αιχμή προς το νυν Υπουργό Χρ. Σπίρτζη, επί μακρόν επικεφαλής του ΤΕΕ. 

Για το Μνημόνιο

«Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε λόγω κρίσης, η χώρα έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας η οποία απεφεύχθη ευτυχώς χάρη στις κυβερνήσεις από το 2010 έως σήμερα. Το κύριο αίτιο της κρίσης δεν ήταν ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, αλλά η δημοσιονομική διαχείριση στα έτη 2008 – 2010», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, επιμένοντας στη θέση για τις ευθύνες της περιόδου Καραμανλή. 

Εις ότι αφορά τους χειρισμούς της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας υπήρξε σαφής: «Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους (σ.σ. πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ), την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος. Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί». 

Εξοδος στις αγορές

«Έχουμε ακόμα μια συγκεκριμένη απόσταση να διανύσουμε πριν βγούμε στις αγορές», επισήμανε ακόμη ο κ. Στουρνάρας  «Δεν μπορείς να βγεις πριν κλείσει η αξιολόγηση και χωρίς να έχεις μια ένδειξη ότι θα σε δεχτούν και ότι θα βγεις με ένα επιτόκιο αξιοπρεπές», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την άρση των capital controls, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να προεξοφλήσεις πότε θα γίνει αυτό, μπορείς μόνο να κάνεις μια σταδιακή χαλάρωση όπως κάνουμε». Εξαρτάται από παράγοντες που δεν μπορούν προβλεφθούν όπως κλείσιμο αξιολόγησης, επαναφορά εμπιστοσύνης και επιστροφή καταθέσεων τόνισε, προσθέτοντας ότι από το Μάιο που έκλεισε η συμφωνία μέχρι σήμερα επέστρεψαν 5 δισ ευρώ.

Παράλληλα, διαφώνησε με τον προκάτοχό του Γιάννη Προβόπουλο που έκανε λόγο για συνέπειες των capital controls στην οικονομία επί μια δεκαετία. «Δεν συμφωνώ, το παράδειγμα της Κύπρου δεν δείχνει αυτό, αν ακολουθήσεις σωστή πολιτική μπορείς να εξουδετερώσεις τις συνέπειες πολύ γρήγορα» είπε. Η αιτία ανακεφαλαιοποίησης δεν είναι τα capital controls, εκτίμησε διοικητής της ΤτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή