ΚΟΣΜΟΣ

O Μπομπ Ντίλαν, o Όμηρος, η Σαπφώ και ένα Νόμπελ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

H Σάρα Ντάνιους, μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας επιχειρηματολόγησε για την επιλογή του αμερικανού τραγουδοποιού Μπομπ Ντίλαν για το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2016, βάζοντας λίγο χρώμα από ελληνική ιστορία.

«Είναι ένας σπουδαίος ποιητής της αγγλικής γλώσσας, ένας ποιητής που χρησιμοποιεί τη μουσική για να δημιουργεί έννοιες και λέξεις» είπε και πρόσθεσε πως ποτέ άλλοτε δεν είχε τιμηθεί με το βαρύτιμο αυτό βραβείο του κόσμου των Γραμμάτων ένας εκπρόσωπος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε μουσική βιομηχανία.

Η Σάρα Ντάνιους η οποία έκανε την ανακοίνωση το μεσημέρι της Πέμπτης –εν μέσω ομολογουμένως γενικής έκπληξης - πρόσθεσε και μία πινελιά από την ελληνική αρχαιότητα:

«Μα αν δείτε πίσω στην Ιστορία, πριν από 2.000 και 3.000 χρόνια, είχαμε τον Ομηρο, τη Σαπφώ. Ηταν ποιητές που έλεγαν ιστορίες. Αλλά αυτές οι διηγήσεις συνοδεύονταν από μουσικά όργανα» εξήγησε επαινώντας την ικανότητα του Ντίλαν εδώ και μισό αιώνα να επανεφευρίσκει τον εαυτό του και τους τρόπους μετάδοσης της ποιητικής του δουλειάς.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ