Νέο SEAT Ateca – ένα πραγματικό SUV

Νέο SEAT Ateca – ένα πραγματικό SUV

11' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο SEAT Ateca είναι ο τέλειος σύντροφος για ένα πολύπλευρο και δραστήριο τρόπο ζωής. Το πρώτο SUV στην ιστορία της SEAT είναι συναρπαστικό, με μοναδικό χαρακτήρα και κορυφαία ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Η δυναμική σχεδίαση του εκπέμπει αυτοπεποίθηση, ενώ το υψηλής ποιότητας εσωτερικό του κάνει το κάθε ταξίδι μία πραγματική απολαυστική εμπειρία. Το εκτεταμένο πακέτο συστημάτων υποβοήθησης βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση και καθιστά το Ateca ένα από τα πιο καινοτόμα SUV στην κατηγορία του.

«Το νέο Ateca σηματοδοτεί την αρχή της νέας στρατηγικής της μάρκας με στόχο  την διατήρηση μακροπρόθεσμης κερδοφορίας. Με το νέο SUV στη γκάμα μας, η SEAT είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει την τρέχουσα αναπτυξιακή της τροχιά και την βελτίωση της εικόνας της μάρκας», δήλωσε ο Πρόεδρος της SEAT, Luca de Meo.

«Η κατηγορία των SUV είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία και το Ateca φιλοδοξούμε πως θα αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα της μάρκας μετά το Ibiza και το Leon».

Η γκάμα του νέου SEAT Ateca διαθέτει εξελιγμένους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες με απόδοση που κυμαίνεται από 115 PS έως 190 PS, με κίνηση στους εμπρός τροχούς ή τετρακίνηση 4Drive,  με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων ή DSG. Η γκάμα επιλογών τεχνολογίας εκτείνεται από προβολείς Full LED και από ένα ευρύ φάσμα συστημάτων υποστήριξης, όπως το καινοτόμο Traffic Jam Assist και το νέο Emergency Assist, μέχρι ένα πακέτο συστημάτων ψυχαγωγίας τελευταίας γενιάς με οθόνες αφής 8 ιντσών και συνδεσιμότητα Full Link. Τρία επίπεδα εξοπλισμού είναι διαθέσιμα, με χρώματα και υλικά υψηλής ποιότητας για κάθε γούστο.

«Το νέο Ateca είναι ένα πραγματικό SUV με έντονο το SEAT DNA, ιδανικό για χρήση στη πόλη και με εξαιρετικές δυνατότητες εκτός δρόμου. Προσφέρει ξεχωριστή εμπειρία οδήγησης, που ενισχύεται από μία ευρεία γκάμα συστημάτων υποβοήθησης και εκτεταμένων τεχνολογικών πακέτων», λέει ο Dr. Matthias Rabe, SEAT Vice President, υπεύθυνος για την Έρευνα και Ανάπτυξη.  

Σύμφωνα με τη παράδοση της SEAT, το Ateca πήρε το όνομα του μέσα από την ισπανική γεωγραφία. Το χωριό Ateca βρίσκεται στα δυτικά της Σαραγόσα, στη καρδιά της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Σχεδίαση made in Barcelona

Η σχεδίαση του Ateca ξεχωρίζει. Η σχεδιαστική γλώσσα της SEAT συνδυάζει στο νέο μοντέλο, με εντυπωσιακό τρόπο, δυναμισμό και λειτουργικότητα. Πολλά στοιχεία, όπως η τραπεζοειδής μάσκα, το παράλληλο με το έδαφος πλευρικό νεύρο και τα τριγωνικά φωτιστικά σώματα, αποτελούν σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της μάρκας, όπως και στο Leon. Ωστόσο, για το Ateca η κάθε λεπτομέρεια έχει εξελιχθεί ένα βήμα παραπέρα.

«Το Ateca είναι ένα αυτοκίνητο που θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί μόνο στη Βαρκελώνη και από μία μάρκα που συνδυάζει το πάθος και την ακρίβεια», λέει ο Alejandro Mesonero-Romanos, Head of SEAT Design. «Η σχεδίαση του Ateca αποπνέει ενέργεια και δυναμισμό. Ο ενθουσιασμός της απόδοσης αντανακλάται σε κάθε λεπτομέρεια και φανερώνει τον ισχυρό χαρακτήρα της SEAT». 

Full LED προβολείς και Welcome Light

Στα τυπικά χαρακτηριστικά της SEAT περιλαμβάνονται πλέον οι full-LED προβολείς με την εξαιρετική φωτεινότητα σε συνδυασμό με την τριγωνική σχεδιαστική υπογραφή των φώτων LED ημέρας.

Τεχνολογία και λειτουργικότητα πάνε χέρι-χέρι στο SEAT Ateca. Για παράδειγμα με το Welcome Light, μόλις ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο ανάβουν τα φώτα LED στους εξωτερικούς καθρέπτες και φωτίζουν το έδαφος, αποτυπώνοντας την σιλουέτα του Ateca.

Τα πίσω φώτα LED είναι τοποθετημένα στις πίσω άκρες του αμαξώματος προκειμένου να τονίσουν τις έντονα σχεδιαστικά πλαϊνές γραμμές. Το χαμηλό σημείο φόρτωσης φανερώνει την συνεχή προσήλωση στη βέλτιστη λειτουργικότητα.

Εσωτερικό με σπορ χαρακτήρα 

Το εσωτερικό εναρμονίζεται τέλεια με την εξωτερική σχεδίαση. Συνδυάζει κομψό αλλά και ταυτόχρονα δυναμικό χαρακτήρα και αποπνέει αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας. Βασικά στοιχεία αποτελούν η υπερυψωμένη θέση των καθισμάτων, η πανοραμική ορατότητα προς όλα τα άκρα του αμαξώματος και οι ενισχυμένες ραβδώσεις στις πόρτες.

Το cockpit έχει σαφή εστίαση προς τον οδηγό και προσφέρει εύκολη ανάγνωση των εμφανιζόμενων πληροφοριών στην οθόνη 8 ιντσών. Η υψηλή κεντρική κονσόλα και ο κοντός λεβιές ταχυτήτων εξασφαλίζουν την τυπική δυναμική εικόνα ενός SEAT. Το φως αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εσωτερικού. Ο νέος φωτισμός στις πόρτες παρέχει στους επιβάτες τη δυνατότητα επιλογής οκτώ διαφορετικών χρωμάτων ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις τους.

Άριστη χρήση χώρου

Με μήκος 4,36 μέτρα, το Ateca προσφέρει τη καλύτερη χρήση χώρου στη κατηγορία του, με μέγιστο διαθέσιμο εσωτερικό μήκος και χώρο αποσκευών 510 λίτρα στη δικίνητη έκδοση ή 485 λίτρα στην έκδοση 4Drive. Το διπλό πάτωμα φόρτωσης βάζει τα πράγματα σε τάξη, ενώ τα αναδιπλούμενα πίσω καθίσματα προσφέρουν επιπλέον χώρο αποσκευών. Το αμάξωμα είναι εξαιρετικό όχι μόνο για την μεγάλη ευελιξία του αλλά και για τον ιδιαίτερα ελαφρύ σχεδιασμό του καθιστώντας έτσι το Ateca ένα από πιο ελαφριά οχήματα στην κατηγορία του.

Καινοτόμα τεχνολογικά highlights

Μόλις ο οδηγός μπει στο αυτοκίνητο και το φωτιζόμενο κουμπί εκκίνησης αρχίσει να πάλλεται όλα είναι έτοιμα για μια συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Το SEAT Drive Profile είναι πάντα σε ετοιμότητα να προσαρμόσει το Ateca στις τρέχουσες συνθήκες οδήγησης και στις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού – το Κουμπί Εμπειρίας Οδήγησης στη κεντρική κονσόλα προσφέρει την δυνατότητα επιλογής προφίλ Normal, Sport, Eco και Individual. Οι εκδόσεις 4Drive διαθέτουν επιπλέον το Snow και το Off-road  profile καθώς και τη λειτουργία Hill Descent Control. Ένα επιπλέον λειτουργικό χαρακτηριστικό είναι η πίσω ηλεκτρική πόρτα, η οποία ανοίγει και κλείνει με κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα.

Εκτεταμένο φάσμα καινοτόμων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης:

Traffic Jam Assist

Σε δύσκολες κυκλοφοριακές συνθήκες, το Ateca κινείται, επιταχύνει και φρενάρει μόνο του με την βοήθεια του traffic jam assist. Σε υψηλότερες ταχύτητες έως και περίπου 60 χλμ/ώρα, το σύστημα παρέχει υποστήριξη μέσω του ελέγχου ταχύτητας και της διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ τα χέρια του οδηγού πρέπει να παραμένουν στο τιμόνι.

Τα συστήματα που αποτελούν τη βάση του Traffic Jam Assist είναι το Lane Assist και το ACC Adaptive Cruise Control.  Το Lane Assist με τη χρήσης κάμερας στο παρμπρίζ, προειδοποιεί τον οδηγό για αθέλητη εκτροπή από τη λωρίδα κυκλοφορίας, διορθώνει τη κίνηση του οχήματος και το επαναφέρει εντός της λωρίδας. Το ACC Adaptive Cruise Control με τη χρήση ραντάρ στη πάνω γρίλλια ρυθμίζει τη ταχύτητα και την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

ACC με Front Assist

Το ACC με τη χρήση ραντάρ ρυθμίζει αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Η λειτουργία αυτή σε μεγάλες διαδρομές σε αυτοκινητόδρομους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του άγχους του οδηγού και στη χαλάρωση του. Εντός ορισμένου εύρους ταχύτητας και σε επικίνδυνες συνθήκες, η λειτουργία Front Assist παρέχει σε πρώτο στάδιο οπτική και ακουστική προειδοποίηση στον οδηγό και ελαφρύ τράνταγμα στο όχημα, ενώ αν αυτός δεν αντιδράσει παρέχει, σε δεύτερο στάδιο, τη δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος.

Ένα μέρος του συστήματος Front Assist είναι η λειτουργία City Emergence Brake με προστασία πεζών. Ενώ το Front Assist λειτουργεί σε υψηλότερες ταχύτητες και προειδοποιεί τον οδηγό για προσέγγιση σε εμπρός όχημα και ενδεχόμενη σύγκρουση με προετοιμασία του οχήματος και αυτόματο φρενάρισμα, το σύστημα City Emergency Brake προσαρμόζει αυτή τη λειτουργία και εντός της αστικής κίνησης και με ταχύτητα έως 65 km/h. Στο νέο Ateca το προηγμένο City Emergency system δεν ανιχνεύει μόνο τα προπορευόμενα οχήματα αλλά και τους πεζούς στον δρόμο.

Traffic Sign Recognition

Με τη χρήση κάμερας στο παρμπρίζ, το σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης, ανιχνεύει όλα τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και τις πινακίδες, τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη πλοήγησης προκειμένου η οδήγηση να γίνεται με ασφάλεια και χωρίς άγχος.

Blind Spot Detection

Η αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας γίνεται πια ασφαλέστερη με το σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου. Δύο ραντάρ παρακολουθούν τη κίνηση πίσω από το Ateca και στις δύο πλευρές ενώ ένα οπτικό σήμα στους εξωτερικούς καθρέπτες προειδοποιεί τον οδηγό για την ύπαρξη οχημάτων στις τυφλές περιοχές.

Το σύστημα Rear Traffic Alert φέρνει επανάσταση στο ξεπαρκάρισμα με την όπισθεν, κάθετα στο δρόμο, με τον εντοπισμό οχημάτων που πλησιάζουν από το πλάι. Με την χρήση ραντάρ ανιχνεύονται οχήματα σε απόσταση έως 25 μέτρων. Η προειδοποίηση οδηγού ενεργοποιείται μόλις μπει η όπισθεν ή προαιρετικά με το πλήκτρο Park Distance Control. Αν υπάρχει απειλή σύγκρουσης το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό οπτικά και στη συνέχεια ακουστικά. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει, το σύστημα υποβοήθησης πίσω κίνησης ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα.

Top View Camera

Τέσσερις κάμερες στη μπροστινή γρίλλια, στο πίσω προφυλακτήρα και στους δύο εξωτερικούς καθρέπτες καλύπτουν οπτικά όλη τη περιοχή γύρω από το Ateca. Μέσω των καμερών, στην οθόνη της κονσόλας εμφανίζεται μία πανοραμική απεικόνιση του αυτοκινήτου από όλες τις γωνίες. 

Park Assist 3.0

Η τελευταία έκδοση του συστήματος υποβοήθησης στάθμευσης εξασφαλίζει άνετο παρκάρισμα σε κάθε συνθήκη, υπολογίζει τις διαστάσεις της διαθέσιμης θέσης στάθμευσης, απλοποιεί όλους τους απαραίτητους ελιγμούς, υποδεικνύει την ιδανική πορεία και προειδοποιεί για όλα τα εμπόδια με ηχητική και οπτική πληροφόρηση στην οθόνη. Ο οδηγός έχει τον έλεγχο του γκαζιού, των φρένων και του κιβωτίου ταχυτήτων ενώ αν επιθυμεί να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου αυτό μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, πιάνοντας απλά το τιμόνι.

Emergency Assist

Αν ο οδηγός ξαφνικά αδυνατεί να οδηγήσει και δεν εκτελεί καμία κίνηση στο τιμόνι, τότε το σύστημα υποβοήθησης έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται και αναλαμβάνει τον έλεγχο του οχήματος με οπτική & ακουστική προειδοποίηση, προειδοποιητικό πάτημα των φρένων, επιβράδυνση του οχήματος, παραμονή στη λωρίδα, ενεργοποίηση alarm και τέλος με ακινητοποίηση του οχήματος με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού χειρόφρενου.

High Beam Assist

Αυτό το σύστημα υποβοήθησης, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς προβολείς LED, εγγυάται βέλτιστο φωτισμό του δρόμου χωρίς να ενοχλεί τα οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Η κάμερα στο καθρέπτη προσαρμόζει τον ωφέλιμο φωτισμό που απαιτείται για τον οδηγό και εναλλάσσει αυτόματα τη σκάλα φωτισμού από την μεγάλη στη μεσαία.

Συνδεσιμότητα

Η συνδεσιμότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το SEAT Ateca προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο συνδεσιμότητας με το τελευταίας γενιάς Easy Connect infotainment system, SEAT Full Link και το αποκλειστικό SEAT ConnectApp:

·         To Media System plus με οθόνη 8 ιντσών, αποτελεί την κορυφαία επιλογή συστημάτων ψυχαγωγίας νέας γενιάς με σαφείς και ακριβείς πληροφορίες πλοήγησης και infotainment.

·          Το Connectivity Box στη κεντρική κονσόλα του SEAT Ateca είναι εύκολα προσβάσιμο για το οδηγό, παρέχει τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης smartphone και χάρη στην αυτόματη σύζευξη με την κεραία οροφής εξασφαλίζει καλύτερη λήψη σήματος.

·         Το SEAT Full Link ανοίγει τον κόσμο της συνδεσιμότητας για τον σύνολο σχεδόν των χρηστών smartphones. Παράλληλα MirrorLink και Full Link ενσωματώνουν λειτουργικά Apple CarPlay και Android Auto. Το MirrorLink είναι η τέλεια τεχνολογία για να χρησιμοποιείται το smartphone καθώς και κάποιες εφαρμογές μέσα από το infotainment system του Ateca. Απεικονίζει την οθόνη του smartphone στην κεντρική οθόνη αφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία μεγάλη λίστα συμβατών κινητών Android.  

·         Το αποκλειστικό SEAΤ ConnectApp ολοκληρώνει τέλεια τη χρήση του MirrorLink. Ο οδηγός παραμένει πάντα συνδεδεμένος και ταυτόχρονα συγκεντρωμένος στο δρόμο. Μια κεντρική λειτουργία είναι το “Voice Reply”. Το αυτοκίνητο διαβάζει δυνατά τις ενημερώσεις και τα μηνύματα που λαμβάνει ο οδηγός από Facebook, Twitter, e-mails, SMS, στα οποία απαντάει με υπαγόρευση. Μία ακόμη αποκλειστική εφαρμογή είναι το My Gestures, με το οποίο διάφορες λειτουργίες ενεργοποιούνται εύκολα με μία απλή κίνηση του χεριού στην οθόνη αφής.

Δυναμική οδηγική απόλαυση

Η οδηγική απόλαυση σε κάθε συνθήκη είναι ο απόλυτος στόχος της SEAT για κάθε της μοντέλο. Το Ateca ακολουθεί τον ίδιο δρόμο και τον εξελίσσει ακόμα περισσότερο. Με συμπαγή χαρακτήρα, ισχυρούς κινητήρες και απόλυτα συντονισμένη ανάρτηση προσφέρει επιδόσεις που θέτουν νέο σημείο αναφοράς μεταξύ των ανταγωνιστών της κατηγορίας SUV. Παράλληλα ταιριάζει απόλυτα στον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής.

Το Ateca διαθέτει ισχυρούς υπερ-τροφοδοτούμενους κινητήρες TSI & TDI. Η γκάμα των κινητήρων  κυμαίνεται από 115 PS  έως  190 PS. Οι πετρελαιοκινητήρες ξεκινούν από τον 1.6 TDI 115 PS, ενώ το 2.0 TDI Ateca είναι διαθέσιμο με 150 και 190 PS. Η κατανάλωση κυμαίνεται από 4,2 έως 5,1 λίτρα / 100 km και οι εκπομπές CO2 από 111 έως 131 g/km. Οι βενζινοκινητήρες ξεκινούν με τον 1.0 TSI 115 PS, καθιστώντας το Ateca το μοναδικό αυτοκίνητο της κατηγορίας με κινητήρα αυτού του κυβισμού. O κινητήρας 1.4 TSI με απενεργοποίηση κυλίνδρων ACT αποδίδει 150 PS. Η κατανάλωση και οι εκπομπές ρύπων για αυτούς τους κινητήρες είναι μεταξύ 5,2 και 6,2 λίτρα και 119 και 143 γραμμάρια CΟ2αντίστοιχα. O κορυφαίος 2.0 TDI 190 PS διαθέτει στάνταρ το κιβώτιο DSG και το σύστημα 4Drive.

4Drive για όλα τα ενδεχόμενα

Η τετρακίνηση του Ateca είναι μεταξύ των πιο μοντέρνων και αποδοτικών συστημάτων στον κόσμο. H SEAT χρησιμοποιεί το νέο πολύδισκο συμπλέκτη με υδραυλική ενεργοποίηση και ηλεκτρονικό έλεγχο – τον 5ης γενιάς Haldex. Αντιδρά πολύ γρήγορα σε όλες τις οδηγικές συνθήκες για να προσδώσει ξεκάθαρα πλεονεκτήματα στην ενεργητική ασφάλεια και στο χειρισμό σε κάθε διαδρομή.

Εξοπλισμός – το XCELLENCE στην κορυφή της γκάμας Ateca

To SEAT Ateca είναι διαθέσιμο σε τρία επίπεδα εξοπλισμού. Το Reference, προσφέρει όχι μόνο ελκυστική τιμή, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καθημερινή ζωή, όπως κλιματισμό, Media System με οθόνη αφής 5 ιντσών, ηλεκτρικό χειρόφρενο καθώς και πλήρη συστήματα ασφαλείας όπως επτά αερόσακοι, ανίχνευση υπνηλίας του οδηγού, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών και Front Assist που είναι standard για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και τα οποία συνέβαλαν μεταξύ άλλων στην κατάκτηση από το Ateca 5 αστεριών στις δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP 2016 

Το Style διαθέτει επιπλέον του προηγούμενου επιπέδου εξοπλισμού ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, πίσω φώτα LED, climatronic, δερμάτινο τιμόνι, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, Μedia System color, προβολείς ομίχλης με cornering, cruise control, πακέτο εξωτερικών προστατευτικών αμαξώματος και μαύρες μπάρες οροφής .

Το highlight της γκάμας Ateca είναι η νέα έκδοση XCELLENCE. Η έκδοση αυτή προσφέρει μια ιδιαίτερα πολυτελή αίσθηση με την δίχρωμη ταπετσαρία Alcantara, τα εκτεταμένα διακοσμητικά στοιχεία και τον φωτισμό multi-colour στα πλαϊνά των πορτών. Το εξωτερικό του Ateca XCELLENCE λάμπει κυριολεκτικά με τις ράγες οροφής σε χρώμα αλουμινίου, τα φιμέ σκούρα τζάμια και τις ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών. Το βασικό τεχνολογικό πακέτο του Ateca XCELLENCE περιλαμβάνει προβολείς full LED με welcome light, SEAT Drive Profile, και rear view camera. Eπιπλέον στην κονσόλα του δεσπόζει το Media System Plus με οθόνη 8”.

Eμπορική πολιτική

Η SEAT Τεχνοκάρ ανακοινώνει τον τιμοκατάλογο των διαθέσιμων εκδόσεων του νέου Ateca (επισυνάπτεται). Οι τιμές έναρξης για την γκάμα των κινητήρων βενζίνης TSI ξεκινούν από €19.950, ενώ για τους κινητήρες diesel TDI από €23.850.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή