Υπέρβαση του στόχου κατά 3,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό

Υπέρβαση του στόχου κατά 3,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρβαση του στόχου κατά 3,5 δισ ευρώ καταγράφηκε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα στο παραπάνω 9μηνο έφθασε στα 5,45 δισ ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί στα 1,9 δισ ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε η σημαντική συγκράτηση δαπανών κατά 3,1 δισ ευρώ, αλλά και η αισθητή υπέρβαση των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού κατά 1,4 δισ ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων παρουσίασε αύξηση κατά 517 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του προϋπολογισμού, ενώ οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) κατέγραψαν μείωση κατά 18 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Πάντως, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) παρουσίασαν αρνητική απόκλιση από τον στόχο κατά 970 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τον Σεπτέμβριο του 2016 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού υπερέβη τον στόχο κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, στην περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 ήταν μειωμένες κατά 3,1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 2,6 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 629 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, το υπουργείο είχε διαθέσει πιστώσεις 1,85 δισ ευρώ προς τους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι είχαν διοχετεύσει στην αγορά τα 1,35 δισ ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η απουσία επίσημων στοιχείων για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρώσεων του Δημοσίου για τον Σεπτέμβριο ήταν ο λόγος που το Eurogroup αποφάσισε να μην εκταμιεύσει τώρα τα 1,7 δισ ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ ευρώ, που θα κατευθυνθούν για αποπληρωμή των υπόλοιπων κρατικών οφειλών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή