«Μείνετε» από Τουσκ, «όχι» από Μέι

«Μείνετε» από Τουσκ, «όχι» από Μέι

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία μπορεί τελικώς να αποφασίσει να μην αποχωρήσει από την Ε.Ε., καθώς η τελευταία δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει στο Λονδίνο καλύτερους όρους από ένα «σκληρό Brexit», δήλωσε την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τουσκ, ο κύριος διαπραγματευτής από την πλευρά των Βρυξελλών. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε απίθανο αυτό το σενάριο, τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τα εμπορικά οφέλη που απορρέουν από τη συμμετοχή στην Ε.Ε., αποκλείοντας τους Ευρωπαίους μετανάστες και απορρίπτοντας τις εξουσίες του Ευρωδικαστηρίου. «Είναι ανώφελο να προβληματιζόμαστε για ένα “ανώδυνο Brexit”. Κατά τη γνώμη μου, η μόνη πραγματική εναλλακτική σε ένα “σκληρό Brexit” είναι το “καθόλου Brexit”, παρότι σήμερα κανείς δεν πιστεύει σε αυτό το σενάριο», δήλωσε ο Τουσκ.

Παρότι αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφράσει αρχικώς την ιδέα ότι η Βρετανία μπορεί να μην ακολουθήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το ενδεχόμενο αυτό έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία, δηλώνοντας ότι θα ξεκινήσει τη διετή διαδικασία αποχώρησης στις αρχές του 2017.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τουσκ, εάν η Βρετανία επιλέξει να αποσύρει μονομερώς το αίτημά της για απεμπλοκή από την Ε.Ε. πριν από το πέρας των δύο ετών της διαδικασίας, τότε θα μπορέσει να παραμείνει στην Ενωση. Μολαταύτα, η άποψη αυτή έχει και αντιπάλους εντός της Ε.Ε., οι οποίοι πιστεύουν ότι, από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ το Αρθρο 50, η αντιστροφή του μπορεί να συμβεί μόνο με αμοιβαία συμφωνία των δύο πλευρών. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι δεν έχει υπ’ όψιν του κάποιον Ευρωπαίο ηγέτη που επιθυμεί τη βρετανική αποχώρηση, υπογραμμίζοντας ότι, αν το Λονδίνο αλλάξει γνώμη, αυτό θα είναι καλοδεχούμενο στους κόλπους της Ε.Ε. «Εάν έχουμε μια ευκαιρία να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική διαδικασία, θα βρούμε συμμάχους», ανέφερε συγκεκριμένα, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Οι δηλώσεις Τουσκ δεν έμειναν αναπάντητες στη Βρετανία, με την εκπρόσωπο της Βρετανής πρωθυπουργού να επαναλαμβάνει ότι η Βρετανία είναι αποφασισμένη να εγκαταλείψει την Ε.Ε. «Η πρωθυπουργός είναι πολύ ξεκάθαρη. Οι Βρετανοί αποφάσισαν και τώρα θα προχωρήσουμε, βγάζοντας τη Βρετανία από την Ε.Ε. και αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες ευκαιρίες που θα βρούμε μπροστά μας», ανέφερε, μιλώντας για αμοιβαία επωφελή έξοδο. Τέλος, η Μέι σκοπεύει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να έχει προβεί σε συναντήσεις και με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους της, 15 εκ των όποιων έχει ήδη συναντήσει, προσέθεσε η εκπρόσωπος. Επιπλέον, η Μέι παρευρέθηκε στην ετήσια συνάντηση των Βρετανών πρεσβευτών στις 27 χώρες της Ε.Ε. την Παρασκευή, για να ακούσει τις απόψεις τους και να δώσει έμφαση στο πόσο σημαντικές είναι οι καλές αμοιβαίες σχέσεις με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή