Στουρνάρας: «Ο,τι έχει να πει ο κ. Βαρουφάκης , να τα πει ενόρκως στην Εξεταστική»

Στουρνάρας: «Ο,τι έχει να πει ο κ. Βαρουφάκης , να τα πει ενόρκως στην Εξεταστική»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία πρόσκληση – πρόκληση αντέδρασαν συνεργάτες του Διοικητή της ΤτΕ κ.Γιάννη Στουρνάρα σε όσα αναφέρει σε αρθρο του ο Γιάνης Βαρουφακης.

Αρνούμενοι να μπουν καν στη διαδικασία σχολιασμού των όσων ανέφερε ο αμφιλεγόμενος πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, συνεργάτες του Γιάννη Στουρνάρα σημείωσαν «Ο,τι έχει να πει, να πάει κι αυτός να τα πει ενόρκως στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής».

Νωρίτερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέλυσε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επιβάλλεται,  η απομάκρυνση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα . Ο κ. Βαρουφάκης, με αφορμή την κατάθεση του κ. Στουρνάρα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία αποκάλυψε ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέκοψε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα κατόπιν της δήλωσης Βαρουφάκη ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών "μιας χρεοκοπημένης χώρας".

Σαν πρώτο λόγο ο πρώην υπουργός αναφέρει πως το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει ότι η Τράπεζα στηρίζει την γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όμως ο κ. Στουρνάρας όπως ο ίδιος ομολόγησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής , την εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν μες την ΕΚΤ και τους άλλους θεσμούς την αναδιάρθρωση του χρέους που προαπαιτεί την παραδοχή ότι το κράτος είναι πτωχυμένο ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε στον πρόεδρος της ΕΚΤ να μην ακούει τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης για οφθαλμοφανή παραβίαση της υποχρέωσης του διοικητή να ενεργεί εντός του πλαισίου της κυβερνητικής πολίτικης.

Ένας δεύτερος λόγος, πάντα σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, είναι η δήλωση στην οποία προέβη την 15η Δεκεμβρίου του 2014 που αποτελεί μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο στην οποία δεν θα άρχιζε μαζική εκροή καταθέσεων μετά από δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη ότι "η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό" και αναφορά σε κίνδυνο "ανεπανόρθωτης βλάβης". Ήταν ο προπομπός, ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην επιχείρηση ασφυξίας μιας κυβέρνησης που δεν είχε ακόμα εκλέγει και οδήγησε σταθερά στα Capital controls.

O τρίτος λόγος λέει ο κ. Βαρουφάκης αφορά την εποπτική ανεπάρκεια του κ. διοικητή ο οποίος σύμφωνα με το ΣτΕ αποτελεί διοικητική αρχή για την εποπτεία επί των πιστωτικών ιδρυμάτων και τον έλεγχο της πίστης. Η ανεξέλεγκτη κατάσταση της τράπεζας Αττικής, η ασυδοσία στο δανεισμό κομμάτων και καναλιών και η απολυτή ανυπαρξία πλάνου διαχείρισης των κόκκινων δανείων που ακύρωσαν την τραπεζική πίστη, συνιστούν ισχυρές ενδείξεις εποπτικής αποτυχίας.

Ο τέταρτος λόγος σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών είναι η επιστημονική ανεπάρκεια η οποία συνυφαίνεται με εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν στόχο την αυτοπροβολή του διοικητή ως "σωτήρα" της χωράς, για παράδειγμα ο ισχυρισμός του ότι η διαπραγμάτευση της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουνίου κόστισε 86 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό. "Πρόκειται για δημιουργική λογιστική που δεν συνάδει με την κρίσιμη θέση διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος" δηλώνει ο οικονομολόγος.

Θυμίζω, λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι την ημέρα που παραιτήθηκα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χωράς ήταν 200 εκατομμύρια υψηλότερο απ' ότι την ήμερα που παρέλαβα το υπουργείο, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τι μεγαλύτερο και το χρέος ακριβώς το ίδιο. (καθώς δεν σύναψα ουδέν δάνειο). "Το ίδιο βέβαια δεν ισχύει, δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης για τα Capital controls που αποτέλεσαν το εργαλείο ασφυξίας της ΕΚΤ με αρωγό τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος σημειωτέον με πίεζε να τα επιβάλλουμε άμεσα στην Ρίγα την 25η Απριλίου" καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την Παρασκευή ο πρώην υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ περί αιτήματος της Αθήνας προς τη Μόσχα για τύπωμα δραχμών, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος  υπερασπίστηκε τον κ. Βαρουφάκη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή