Επενδύουν δισ. ευρώ στη «χρυσοφόρο» φοιτητική στέγη

Επενδύουν δισ. ευρώ στη «χρυσοφόρο» φοιτητική στέγη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία από τις πλέον περιζήτητες κατηγορίες ακινήτων διεθνώς έχουν εξελιχθεί οι κατοικίες που προορίζονται για φοιτητές. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της εταιρείας ερευνών HVS, μόνο κατά το διάστημα από τον Ιούνιο του 2014 έως το τέλος του 2015 τοποθετήθηκαν συνολικά κεφάλαια της τάξεως των 14,4 δισ. ευρώ παγκοσμίως.

Μόνο στη Μεγ. Βρετανία, όπου η έλλειψη θέσεων στις φοιτητικές εστίες είναι πολύ μεγάλη, ελέω και του υψηλού αριθμού των ξένων σπουδαστών, οι ιδιώτες επενδυτές τοποθέτησαν κεφάλαια της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ το 2015 από 2,4 δισ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, όπου η αγορά της στέγασης φοιτητών είναι σαφώς πιο ώριμη, ο όγκος της επενδυτικής δραστηριότητας ανήλθε σε 6,8 δισ. ευρώ κατά το συγκεκριμένο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 οι φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως ανέρχονταν σε 176 εκατομμύρια, ενώ το συγκεκριμένο μέγεθος προβλέπεται να αυξηθεί στα 263 εκατ. έως το 2025.

Μάλιστα, η παγκόσμια κινητικότητα των φοιτητών συνεχώς κερδίζει έδαφος, ενώ ο αριθμός εκείνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό αναμένεται να διπλασιαστεί από τα 4,1 εκατ. το 2010 σε 8 εκατ. το 2025. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των φοιτητικών εστιών σε όλο τον κόσμο ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές (συχνά μη επαγγελματίες), οι οποίοι εφαρμόζουν ένα μοντέλο λειτουργίας παρόμοιο με τις συμβατικές κατοικίες. Βάσει αυτού, ο ενοικιαστής πληρώνει ένα μηνιαίο ποσό και μισθώνει έναν χώρο, συνήθως μη επιπλωμένο.

Σε μία από τις πιο πρόσφατες κινήσεις, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία GSA, η οποία ειδικεύεται στη στέγαση φοιτητών, προκειμένου να επενδύσουν στην ανάπτυξη φοιτητικών εστιών στη Γερμανία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη μετά τη Μεγ. Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή