Ο Ερντογάν «νοσταλγεί» την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ο Ερντογάν «νοσταλγεί» την Οθωμανική Αυτοκρατορία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «συναισθηματικά» σύνορα της Τουρκίας, τα οποία επέκτεινε από τη Βόρειο Αφρική έως τη Σιβηρία, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Δυτική Θράκη και στη Θεσσαλονίκη. «Η Τουρκία δεν είναι μόνο Τουρκία» είπε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο στο ομώνυμο πανεπιστήμιο (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στη Ριζούντα, με αφορμή την πρώτη ημέρα του ακαδημαϊκού έτους, για να υποστηρίξει ότι η χώρα του έχει ιστορικά δικαιώματα σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται στα εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε το οθωμανικό όραμά του λίγες μόνο ημέρες μετά την ανακίνηση εκ μέρους του θέματος αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, που για πολλούς θεωρείται ότι είναι η ιδρυτική πράξη της σύγχρονης κεμαλικής Τουρκικής Δημοκρατίας. Οπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε άμεσα ή έμμεσα σε δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, όπως αρχικά μεταδόθηκε λανθασμένα από το ΑΠΕ και αναπαράχθηκε από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

«Η Τουρκία πάντα αγκάλιασε κάθε καταπιεσμένο και κάθε θύμα και ουδέποτε εγκατέλειψε τους ομοεθνείς της. Τα γεωγραφικά μας σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Δεν πρέπει να τα ταυτίζουμε. Σεβόμαστε ασφαλώς τα γεωγραφικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε τα σύνορα της καρδιάς μας. Κάποιοι μας ερωτούν: Γιατί νοιάζεστε για το Ιράκ και τη Συρία; Γιατί νοιάζεστε για τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική;» είπε για να προσθέσει: «Ουδείς ερωτά, όμως, τις χώρες που αναμειγνύονται στην περιοχή μας, έχοντας έλθει από χιλιάδες χιλιόμετρα, τι γυρεύουν εδώ. Κανένα από τα εδάφη για τα οποία ρωτούν τους λόγους του ενδιαφέροντός μας, δεν είναι ξένα προς εμάς. Σας ερωτώ, αγαπητοί αδελφοί: Είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε τη Ριζούντα από το Μπατούμι; Είναι δυνατόν να ξεχωρίσουμε την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, η Μαρντίν και η Αλ Χασακά ή η Σύρτη και η Μοσούλη είναι τοποθεσίες που δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη; Θα δείτε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, από το Χατάι μέχρι και το Μαρόκο. Θα βρείτε σίγουρα ίχνη των προγόνων μας σε κάθε βήμα σας, από τη Θράκη μέχρι και την Ανατολική Ευρώπη».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να στρέψει την πλάτη στο Χαλέπι», τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τους αδελφούς της στη Δυτική Θράκη, στην Κύπρο, στην Κριμαία και όπου αλλού. Αν τους αγνοήσουμε, θα αισθανθούμε αισχύνη απέναντι στην Ιστορία, αλλά και απέναντι στους αδελφούς μας, που κατοικούν εκεί και των οποίων οι καρδιές χτυπούν μαζί με τις δικές μας. Η ευτυχία και η δυστυχία μας εξαρτώνται από τους αδελφούς μας που ζουν στα σύνορα της καρδιάς μας».

Από παρανόηση το αρχικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ άφηνε χθες να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν ζήτησε δημοψήφισμα για τη Δυτική Θράκη, αλλά επρόκειτο για ερμηνεία των εφημερίδων «Σαμπάχ» και «Χουριέτ», που αναμετέδωσαν την ομιλία του Τούρκου προέδρου. Οι διαδικτυακές εκδόσεις των δύο εφημερίδων είχαν επεξηγηματικά σχόλια για το τι ακριβώς σήμαινε η αποστροφή του κ. Ερντογάν περί «Εθνικού Συμβολαίου», αναφέροντας ότι προέβλεπε δημοψήφισμα για τον ορισμό του νομικού καθεστώτος της Δυτικής Θράκης. Η επεξήγηση αυτή αποδόθηκε λανθασμένα στον Ερντογάν από το ΑΠΕ, το οποίο διόρθωσε στη συνέχεια την «γκάφα» και έκανε γνωστό ότι διακόπτει τη συνεργασία με τον ανταποκριτή του στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή