Νοθεία καταγγέλλει ο Ντ. Τραμπ

Νοθεία καταγγέλλει ο Ντ. Τραμπ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Βλέποντας τα δημοσκοπικά ποσοστά του να υποχωρούν τρεις μόλις εβδομάδες πριν από την κάλπη, ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται πλέον σε ισχυρισμούς περί νοθείας και αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος εις βάρος του.

«Εχασα μεγάλο αριθμό γυναικών ψηφοφόρων βάσει επινοημένων γεγονότων που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στήνουν τις εκλογές», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter σε μία από τις πολλές σχετικές κοινοποιήσεις του το Σαββατοκύριακο, αναφερόμενος στο πλήθος αποκαλύψεων σχετικά με τη συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.

Πράγματι, οι διάφορες αποκαλύψεις και γυναικείες μαρτυρίες της προηγούμενης εβδομάδας κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ, ο οποίος είδε την Κλίντον να αυξάνει τη δημοσκοπική της διαφορά στο 11% σε δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Επιπλέον, η Κλίντον βρίσκεται μπροστά και σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των ABC News/Washington Post, με τη μικρότερη, ωστόσο, διαφορά των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του σε νοθεία μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις βίας από τους οπαδούς του σε περίπτωση ήττας του.

Το τεταμένο κλίμα που δημιουργούν οι ισχυρισμοί του μεγιστάνα ήρθε να κατευνάσει ο συνυποψήφιος του Μάικ Πενς, τονίζοντας στο CBS ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό. Μολαταύτα, το προεκλογικό κλίμα παραμένει εξαιρετικά έκρυθμο και διχαστικό, κάτι που αποδεικνύουν περιστατικά όπως η πυρπόληση γραφείου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βόρεια Καρολίνα την Κυριακή, η οποία συνοδεύθηκε από το μήνυμα «Ναζί Ρεπουμπλικανοί φύγετε από την πόλη» σε γειτονικό κτίριο.

Σε αντίθεση με τον Πενς, ο ανώτατος σύμβουλος του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αναφέροντας την Κυριακή στο CNN πως στις περιοχές των Δημοκρατικών μετρούν μέχρι και τις ψήφους των πεθαμένων. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ισχυρίστηκε πως, αν οι Ρεπουμπλικανοί «έλεγχαν τα κέντρα των μεγαλουπόλεων όπως οι Δημοκρατικοί», τότε ίσως και «να μπορούσαν να κλέψουν όπως οι Δημοκρατικοί».

Από την άλλη πλευρά, ο συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον Τιμ Κέιν απέρριψε κάθετα τους ισχυρισμούς περί νοθείας σε συνέντευξή του στο ABC, αναφέροντας ότι ο εκατομμυριούχος «στρέφεται σε κάθε φάντασμα της φαντασίας του γνωρίζοντας ότι χάνει». Ο Τραμπ δέχθηκε επίσης έμμεσα βέλη και από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι θα σταματήσει να υπερασπίζεται τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. «Η δημοκρατία μας βασίζεται στην εμπιστοσύνη στα εκλογικά αποτελέσματα και ο πρόεδρος είναι αισιόδοξος ότι οι πολιτείες θα φέρουν σε πέρας αυτές τις εκλογές με ακεραιότητα», ανέφερε η εκπρόσωπος του Ράιαν. Η ανακοίνωση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι, ενώ «οι Δημοκρατικοί έχουν διεφθαρμένη πολιτική μηχανή που σπρώχνει τη διεφθαρμένη Κλίντον, εμείς έχουμε τον Πολ Ράιαν, ο οποίος συνεχώς πολεμά τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο».

Τέλος, στο στόχαστρο του μεγιστάνα μπήκε και η σατιρική εκπομπή Saturday Night Live, στην οποία ο ηθοποιός Αλεκ Μπάλντουιν υποδύεται τον Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, η απεικόνισή του από τον ηθοποιό έχει σκοπό να πλήξει περαιτέρω την εικόνα του, ανήκοντας στην ευρύτερη μιντιακή εκστρατεία «στησίματος» των εκλογών εις βάρος του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή