Ο φιλόδοξος προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2017

Ο φιλόδοξος προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2017

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά φιλόδοξο είναι το σχέδιο προϋπολογισμού του 2017 που παρουσίασε η Πορτογαλία, καθώς προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ από το 2,4% του 2016, ενώ υπόσχεται μειώσεις φόρων και αυξήσεις συντάξεων.

Κατά την παρουσίασή του, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο τόνισε ότι το σχέδιο προβλέπει στιβαρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών και την περαιτέρω εξυγίανση των οικονομικών του κράτους, ενώ παράλληλα καλύπτει τις ανάγκες των Πορτογάλων. Οι κατώτερες συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 628 ευρώ θα αυξηθούν το επόμενο έτος κατά 10 ευρώ, ενώ παράλληλα θα γίνει τιμαριθμική προσαρμογή σε όσες συντάξεις καταβάλλει το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων της χώρας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σεντένο τόνισε πως «ο προϋπολογισμός αυξάνει το εισόδημα των οικογενειών, αλλά αναγνωρίζει πως αυτή η βελτίωση πρέπει να συνοδεύεται από μια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας». Υπογράμμισε, επίσης, πως θα είναι η πρώτη φορά που το έλλειμμα της χώρας θα περιορισθεί σε επίπεδο κάτω του στόχου του 3%. Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να τηρήσει τον στόχο του 3% για το έλλειμμα του 2015 και αυτό έφτασε το 4,4%. Σύμφωνα, πάντως, με τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό, η οικονομία της χώρας θα σημειώσει ανάπτυξη 1,5% το 2017 μετά το 1,2%, στο οποίο εκτιμάται ότι αυξήθηκε το ΑΕΠ της το τρέχον έτος. Κατά την κυβέρνηση, μέρος της μείωσης του ελλείμματος θα προκύψει χάρη στην ανάπτυξη. Παράλληλα, πάντως, ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους στον καπνό, στο αλκοόλ και σε είδη με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, και να φορολογήσει με συντελεστή 0,3% τη μεγάλη περιουσία άνω των 600.000 ευρώ.

Η αναιμική ανάπτυξη του 2016, πάντως, έχει εμπνεύσει ανησυχία στους επενδυτές, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Λισσαβώνας και του χρέους της στο επίπεδο των ομολόγων «σκουπιδιών». Στην περίπτωση αυτή τα ομόλογά της δεν θα είναι πλέον επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και πιθανώς η χώρα θα διολισθήσει σε νέα κρίση χρέους. Η κυβέρνηση επιμένει, βέβαια, πως το σχέδιο προϋπολογισμού θα πείσει τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να μην υποβαθμίσουν το χρέος της χώρας και πιθανώς να την αναβαθμίσουν το επόμενο έτος. Σε ό,τι αφορά το επίπεδο του χρέους της, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 128,3% του ΑΕΠ από το 129,7% του 2016. Εκτιμά, επίσης, πως ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί στο 1,5% το 2017 από το 0,8% του 2016 και προσβλέπει σε μείωση της ανεργίας στο 10,3% από το 11,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή