Γεροβασίλη: Ανοιχτός σε πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ

Γεροβασίλη: Ανοιχτός σε πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί χρονικά και στο προσεχές διάστημα, προέβλεψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη.

«Η κυβέρνηση κρίνεται για το έργο της, κρίνεται και από τον πρωθυπουργό και ο στόχος όλων είναι η γρήγορη, αποτελεσματική και ευέλικτη διακυβέρνηση της χώρας. Δημιουργούνται δυσλειτουργίες που δεν είναι απαραίτητα θέμα προσώπων αλλά και θέμα δομής ενός υπουργείου. Εχουμε για παράδειγμα τεράστιο θέμα με το προσφυγικό και ένα αδύναμο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις της εποχής και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για ένα αποτελεσματικό σχήμα. Θα πρέπει να ελαττωθούν συναρμοδιότητες και δυσλειτουργίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι στο καινούργιο σχήμα θα ληφθούν υπόψη και νέα πρόσωπα. «Πρόσωπα καινούργια πάντα υπάρχουν. Μπορεί ο καλύτερος υπουργός χωρίς την κατάλληλη δομή να μην μπορεί να λειτουργήσει. Εκτιμώ ότι θα υπάρχουν και άλλα πρόσωπα αλλά δεν ξέρω τι έχει ο πρωθυπουργός στο μυαλό του», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. 

Στην ερώτηση πότε τοποθετείται χρονικά ο ανασχηματισμός, δηλαδή πριν ή μετά την αξιολόγηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια και παρέπεμψε στη δήλωση του προωθυπουργού ότι αυτό θα συμβεί «μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο κόμμα».

Οσο για το εάν ο ανασχηματισμός θα εξυπηρετήσει μια πολιτική διεύρυνσης της κυβέρνησης με πρόσωπα που βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «και αυτό είναι μια παράμετρος που θα επηρεάσει την απόφαση του πρωθυπουργού».

«Και στο πρώτο σχήμα υπήρχαν πρόσωπα έξω από το στενό κομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ορθώς. Είναι κεντρική πολιτική εκτίμηση και απόφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ανοιχτός στις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν και τον στηρίζουν και θα πρέπει αυτές να εκφράζονται και μέσα από τον κομματικό μηχανισμό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι στην Ευρώπη η Σοσιαλδημοκρατία μετατοπίζεται από τις πολιτικές λιτότητας, ωστόσο κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και στην Ελλάδα και γι' αυτόν τον λόγο η Σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας καταγράφει ιστορική συρρίκνωση. Ερωτηθείσα για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στελεχώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αιτιάσεις της Χ. Τρικούπη ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Δεν πρόκειται περί παλιού και καινούργιου, πρόκειται περί πολιτικών επιλογών, ο κόσμος στήριξε στο παρελθόν, με μεγάλα ποσοστά, τη Σοσιαλδημοκρατία. Αυτοί οι ψηφοφόροι έφυγαν και στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ανάγκη έκφρασης του μεσαίου χώρου».

Κληθείσα να σχολιάσει τα εμπόδια στο θέμα αξιολόγησης και ρύθμισης του χρέους είπε πως «η δεύτερη αξιολόγηση οφείλουμε και έχουμε δεσμευτεί όχι μόνο γιατί μας το ζητάνε αλλά και επειδή είναι αναγκαίο, να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για να πάμε παρακάτω. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θεωρείται προαπαιτούμενο για να μπούμε σε συζήτηση ρύθμισης του χρέους. Εμμένουμε στη θέση μας ότι αν δεν γίνει ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να βγει η χώρα από το αδιέξοδο».

Οσο  για το εάν το κλείσιμο θα γίνει πάση θυσία η κ. Γεροβασίλη είπε πως «όταν είσαι σε διαπραγμάτευση και εντός εποπτείας, προφανώς θα υπάρξουν και οπισθοχωρήσεις, αλλά αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε είναι ο τελικός στόχος για να κερδίσεις τον πόλεμο».

Σε ερώτηση για το εάν θα «περάσουν» τα εργασιακά, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα εργασιακά δεν θα είναι αγκάθι στην αξιολόγηση, γιατί οι συζητήσεις που γίνονται από την άνοιξη δείχνουν ότι όλα διαμορφώνονται κοντά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και με πολλούς συμμάχους να στηρίζουν μια άποψη για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για το ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συναλλάσσεται με παράγοντες έξω από την Ευρώπη, πχ ΔΝΤ, πέραν των ευρωπαϊκών δεδομένων και κεκτημένων».

Σε ερώτηση για το νόμο Παππά και τις τηλεοπτικές άδειες, εν αναμονή και της απόφασης του ΣτΕ, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «υπάρχει ανάγκη να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο, διαφωνίες ως προς τη διαδικασία μπορεί να υπάρχουν» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αντιπολίτευση, που μας αποδίδει χαρακτηρισμούς. Πρόκειται για αντιθεσμικούς χαρακτηρισμούς που βλάπτουν τη δημοκρατία». Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιχειρεί να ρυθμίσει το τηλεοπτικό τοπίο και συμπλήρωσε: «πολλοί κούνησαν το δάχτυλο στη δικαιοσύνη, όχι εμείς. Ακούω καθημερινά παρεμβάσεις από στελέχη της ΝΔ, που δημιουργούν κλίμα. Ο λόγος της κυβέρνησης έχει κρατηθεί πολύ χαμηλά». Για την τροπολογία Παππά και τη διακοπή σήματος στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, είπε ότι αφενός δεν ήρθε η τροπολογία ως απειλή και αφετέρου δεν αποσύρθηκε, αλλά ανεστάλη.

Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε πως η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και όσους πλήρωσαν για τις άδειες. Πάντως, υποστήριξε, ότι όποια Βουλή νομοθετεί, οφείλει να συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις, εάν έρχονται σε αντίθεση με τους ψηφισμένους νόμους. Επανέλαβε πως για τη συγκεκριμένη τροπολογία η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιθυμεί να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, για να τονίσει ότι κινείται ένα ολόκληρο σύστημα που κουνάει το δάχτυλο στη Δικαιοσύνη, με στόχο αυτή η κυβέρνηση να "πέσει" πάση θυσία.

Σε ερώτηση για την υπόθεση του δικαστικού λειτουργού και την παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης, αλλά και τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων του δικαστικού, απάντησε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει την έρευνα για το εάν υπήρξε "εύνοια" με όχι επιθυμητό τρόπο, για να προαχθεί άλλος δικαστικός. Παράλληλα, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι ο κ. Παρασκευόπουλος ζήτησε και έρευνα για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων τού συγκεκριμένου δικαστή του ΣτΕ. Κατέληξε, πάντως, λέγοντας ότι «αυτό που γίνεται στη δημόσια σφαίρα για την πίεση στον δικαστικό κόσμο το θεωρώ πρωτόγνωρο και δεν εκπορεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση στην περίπτωση που ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, η κ Γεροβασίλη εξέφρασε την άποψη ότι «ο κάθε νόμος παράγει ουσιαστικά και πολιτικά αποτελέσματα για όλους μας…Εάν υποθέσουμε ότι κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος γυρίζουμε αυτομάτως στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο κανείς δεν θέλει, αλλά η κυβέρνηση παραμένει στο δόγμα νόμος και τάξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή