Αποδόσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου τείνουν να σταθεροποιηθούν, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου στο οποίο αποτιμάται ο «μαύρος χρυσός» περιορίζει τα όποια κέρδη απέφερε η προσδοκία για συμφωνία μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών για πάγωμα της παραγωγής. Το αργό κυμαινόταν το απόγευμα στα 50,94 δολάρια το βαρέλια και το Brent στα 51,75 δολάρια το βαρέλι. Στη διάρκεια της εβδομάδας, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η κυοφορούμενη συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής, δεδομένου του πλεονάσματος στην παγκόσμια αγορά. Οπως επισήμανε η ΙΕΑ, παρά τις εξαγγελίες περί επικείμενης συμφωνίας, η παραγωγή του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον περασμένο μήνα. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να αυξήσει τη δική της παραγωγή κατά τουλάχιστον 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Χρυσός: πρόβλεψη για κέρδη έως 7% το ’17

Mε ήπιες ανοδικές κινήσεις θα συνεχίσει την πορεία του ο χρυσός το προσεχές δωδεκάμηνο και με ορίζοντα τη Διάσκεψη της Αγοράς Χρυσού του Λονδίνου τον Οκτώβριο του 2017, εμφανίζοντας κέρδη έως και 7%. Η σχετική πρόβλεψη προέρχεται από έρευνα στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της αγοράς και αναλυτές, και είναι οι ίδιοι που έλαβαν μέρος στη φετινή Διάσκεψη στη Σιγκαπούρη. Αναφορικά με το ασήμι, αυτό το πολύτιμο μέταλλο το προσεχές 12μηνο θα δει την τιμή του ενισχυμένη έως και 18% στα 20,90 δολάρια η ουγγιά από τα επίπεδα των 17,65 δολαρίων η ουγγιά σήμερα. Ειδικότερα, στον προαναφερθέντα ορίζοντα η τιμή του χρυσού θα ανέλθει στα 1.347, 40 δολ. η ουγγιά, όταν αυτή τη στιγμή τελεί υπό διαπραγμάτευση στα επίπεδα των 1.262,40 δολ. η ουγγιά. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο αντίστοιχα στη Διάσκεψη του 2015, οι συμμετέχοντες είχαν κάνει λόγο για τιμή στα επίπεδα των 1.160 δολ. η ουγγιά, το οποίο μεταφράζεται σε μία απόκλιση προς τα κάτω σχεδόν 100 δολαρίων εν συγκρίσει με το σήμερα. «Η πρόβλεψη αφορά ένα μετριοπαθές αγοραστικό ενδιαφέρον σε συνθήκες χαμηλότατων ή αρνητικών επιτοκίων, ενώ οι μεγάλες αγορές Κίνας και Ινδίας έχουν υποχωρήσει όσον αφορά τη ζήτηση», επισημαίνουν αναλυτές.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Αναιμική εικόνα παρουσίασε η εγχώρια αγορά ομολόγων. Ωστόσο παρατηρήθηκαν σποραδικές αγορές στις ετήσιες και τριετείς εκδόσεις, ενώ αντίθετα η τιμή και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στις συνεδριάσεις της προτελευταίας εβδομάδας του Οκτωβρίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση το ετήσιο κρατικό ομόλογο εμφάνισε τιμή στα 98,30 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 5,80%. Στο 3ετές κρατικό ομόλογο σημειώθηκαν συναλλαγές αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, με την τιμή να ανέρχεται στα 91,40 λεπτά του ευρώ και την απόδοση να διαμορφώνεται στο 8,70%. Το 10ετές ομόλογο αποτιμήθηκε στα 70,20 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να ανέρχεται στο 8,35%. Το spread του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στις 834 μονάδες βάσης από 823 μονάδες βάσης που είχε διαμορφωθεί στο ξεκίνημα της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή