Κέρδισε η Goldman Sachs τη δίκη κατά του LIA

Κέρδισε η Goldman Sachs τη δίκη κατά του LIA

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της Goldman Sachs κατέληξε ο δικαστικός αγώνας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης (LIA), καθώς το βρετανικό δικαστήριο, που είχε αναλάβει την υπόθεση, απέρριψε τις αιτιάσεις της βορειοαφρικανικής χώρας. Η υπόθεση αφορά την αγωγή που υπέβαλε προ μηνών το LIA, κατηγορώντας την ομολογουμένως αμφιλεγόμενη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ για παραπλάνησή του από επιτήδεια στελέχη της και ζητώντας αποζημίωση ύψους ενός δισ. δολαρίων.

Το θέμα αφορά αγορές τοξικών παραγώγων στις οποίες προχώρησε το LIA την περίοδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και συγκεκριμένα το 2008. Οι εν λόγω τίτλοι προσέφεραν στην αμερικανική επενδυτική κέρδη 200 εκατ. δολαρίων, ενώ οδήγησαν το κρατικό επενδυτικό ταμείο στην απώλεια του συνόλου των κεφαλαίων του, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Αντικρούοντας τις κατηγορίες για παραπλάνηση των άπειρων στελεχών του ταμείου, η αμερικανική επενδυτική υποστήριξε ότι πρόκειται για το σύνηθες φαινόμενο του «μετανιωμένου επενδυτή» που βλέπει τις ζημίες του. Κατά την ακρόασή του στο βρετανικό δικαστήριο, το LIA υποστήριξε ότι τα στελέχη της Goldman παραβίασαν κάθε επαγγελματική δεοντολογία, συνάπτοντας προσωπικές, φιλικές σχέσεις με τους υπαλλήλους του, τους οποίους παρέσυραν ακόμη και σε κανονισμένα από την τράπεζα ραντεβού με ιερόδουλες. Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση του Χαϊτέμ Ζαρτί, αδελφού στελέχους του LIA, που στο παρελθόν διαχειριζόταν ένα βίντεοκλαμπ και φιλοξενήθηκε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Ντουμπάι για να παρακολουθήσει συνέδριο της Goldman Sachs. Εν συνεχεία τού προτάθηκε συνεργασία 11 μηνών με την τράπεζα. Η δικαστής απέρριψε τις κατηγορίες, θεωρώντας ότι η προσέγγιση συγκεκριμένου στελέχους είχε σχέση με τη φιλοδοξία του να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του LIA, αφού πρώτα λάμβανε την κατάλληλη επένδυση. Το επενδυτικό ταμείο, πάντως, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εφεσιβάλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή