Ρίσκα και προσδοκίες

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επιφυλακτικότητα των fund managers, οι περισσότεροι απ’ αυτούς εξακολουθούν να εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο όμως, μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που περιμένουν σημαντική αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων καθώς θα προεξοφλείται η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ (φωτ. Fed), που παραμένει στην παρούσα φάση ιστορικά χαλαρή και τα επιτόκια σε αρνητικά πραγματικά επίπεδα. Πάντως, ειδικά για την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη, η συντριπτική πλειονότητα (83%) όσων συμμετείχαν στην τελευταία έρευνα της Global Fund Manager Survey εκτιμά πως τα αρνητικά επιτόκια θα διατηρηθούν τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο. Ετσι το δολάριο εξακολουθεί να απολαμβάνει στήριξη. Αξίζει να σημειωθεί πως η αισιοδοξία έχει επανέλθει για τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σε σχέση με τα ιδιαίτερα αρνητικά επίπεδα του προηγούμενου έτους. Ποια θεωρούνται τα μεγαλύτερα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές με βάση την ίδια έρευνα; Κατ’ αρχήν ενδεχόμενη αποσύνθεση της Ευρωζώνης άλλα και επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Λιγότερο σοβαρά αλλά υπαρκτά θεωρούνται και τα ρίσκα μιας νέας υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος, η επιστροφή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ένα σοκ στις ευρωπαϊκές ομολογιακές αγορές αλλά και γεωπολιτικά γεγονότα. Σε αυτό το περιβάλλον οι fund managers εκτιμούν πως οι μετοχές παραμένουν υπερτιμημένες σε βαθμό που έχει να καταγραφεί από το 2000. Και όλοι θυμούνται τι συνέβη το 2000…

Δεν φοβούνται τις εκλογές

Λίγο πριν πάρει από τη Νέα Υόρκη την πτήση της επιστροφής για Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Πρωί Δευτέρας στον 4ο όροφο του ξενοδοχείου The Plaza, συναντήθηκε με τους περισσότερους από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές που είναι ήδη παρόντες (και κάποιους που έχουν πολύ συγκεκριμένα αλλά υπό προϋποθέσεις σχέδια) στην Ελλάδα. Μεταξύ τους, και οι βασικότεροι εκ των ξένων μετόχων των τραπεζών. Στο πρωινό με τον αρχηγό της Ν.Δ. συνδαιτυμόνες του ήταν μεταξύ άλλων ο Γουίλμπουρ Ρος και ο Τζον Πόλσον (αμφότεροι με συνεργάτες του), ο Ιαν Γουάλας και ο Ντέιβιντ Μπονάνο της Third Point, ο Τζας Κέιρα της Blackstone, ο Τζόσουα Γκρίνχιλ της Baupost, ο Ααρον Στερν της Fir Τree, ο Φραν Μπιόντι της Kingstreet, ο Αντριου Σάναν της Knighthead, ο Τζον Γουόλεν της Alden και οι Μπομπ Ντάιαμοντ και Ματ Χάνσεν της Atlas Capital. Η συζήτηση δεν στράφηκε ούτε γύρω από αριθμοδείκτες ούτε γύρω από την οικονομική πολιτική που ενστερνίζεται η Ν.Δ. Τα ήξεραν αμφότερα όλοι όπως και την πορεία των δημοσκοπήσεων. Οπως πληροφορήθηκε από συμμετέχοντες η «Κ», η συζήτηση ήταν ξεκάθαρα πολιτική καθώς ο Κ. Μητσοτάκης βομβαρδίστηκε από ερωτήματα για το πότε και πώς μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές. Και όχι με καμιά αγωνία… Σε αντίθεση με τη συνήθη επωδό των επενδυτών περί ανάγκης πολιτικής σταθερότητας και τα τοιαύτα, αυτή η ομάδα ανθρώπων ήθελε να μάθει αξιόπιστα πόσο σύντομα θα αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας. Και ήταν σαφές πως αυτοί οι επενδυτές δεν φοβούνται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στη Λευκωσία, κοντά στο κέντρο της πόλης, χτίζεται ένα πολυτελές οικιστικό συγκρότημα 22 ορόφων (!). Θα στεγασθούν διαμερίσματα, των δύο ή τριών δωματίων, με υπηρεσίες ξενοδοχείου (spa κ.λπ.) και όχι μόνο. Το συγκρότημα χτίζεται στα πρότυπα ανάλογων του Λονδίνου και ήδη, όπως μαθαίνουμε, το 38% των διαμερισμάτων του έχει προπωληθεί, κυρίως σε ξένους, οι οποίοι «ανοίγουν» δουλειές στην Κύπρο. Κάτι μας λέει πως οι περισσότεροι από αυτούς θα αποκτούν δι’ αυτού του τρόπου και την κυπριακή –άρα ευρωπαϊκή– visa, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που εφαρμόζει η εκεί κυβέρνηση.

Δύο προσφορές για τον ΑΔΜΗΕ

Δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ κατέθεσαν την Παρασκευή η Ιταλική TERNA και η κινεζική State Grid. Αντιθέτως δεν κατέθεσε προσφορά και αποσύρθηκε από τη διαδικασία η γαλλική RTE θυγατρική της κρατικής EDF. Στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει η πώληση και το ελληνικό Δημόσιο θα ελέγχει πλέον μόνο το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Οι οικονομικές προσφορές θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα. Μιλώντας στο Reuters στέλεχος της RTE είπε πως η εταιρεία δεν κατέθεσε προσφορά εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει για το νομικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ και για το αν η εταιρεία θα παραμείνει ανεξάρτητος διαχειριστής του συστήματος.

Περί ηγεσίας ιδιωτικοποιήσεων

Θέμα νέας διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ δημιουργεί de facto η επικείμενη(;) στελέχωση του διοικητικού συμβούλου του νέου υπερταμείου. Με τον σημερινό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα να εκτιμάται ως ένας από τους λιγοστούς υποψηφίους διευθύνοντες συμβούλους για το υπερταμείο που μπορεί να εξασφαλίσει την αποδοχή τόσο των δανειστών όσο και της κυβέρνησης, είναι πιθανόν, αν προκριθεί αυτή η επιλογή, να χρειαστεί να βρεθεί αντικαταστάτης τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Αν όμως ο σημερινός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δεν «προαχθεί» στη θέση του CEO του υπερταμείου και υπάρξει άλλη επιλογή, τότε αυτομάτως γεννάται ζήτημα κατά πόσον θα παραμείνει στη θέση του, αφού θα αναφέρεται πλέον όχι απευθείας στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών αλλά σε άλλες δομές, κάτι που μπορεί η αγορά και η σημερινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να εκλάβουν ως υποβάθμιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή