Η εκ νέου ανακάλυψη της Ελλάδας από επενδυτές

Η εκ νέου ανακάλυψη της Ελλάδας από επενδυτές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν ενδείξεις σήμερα ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι, η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, σημειώνεται πρόοδος στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι υπουργοί της Ευρωζώνης δίνουν το «πράσινο φως» για μία ακόμη εκταμίευση κεφαλαίων. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί, ωστόσο τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Μία ισχυρή ένδειξη γι’ αυτό είναι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη και η επανεμφάνιση επενδυτών. Η πρόσφατη έκδοση εταιρικών ομολόγων ύψους 40 εκατ. ευρώ από τη Housemarket S.A., του ομίλου Φουρλή, υπερκαλύφθηκε κατά 25%. Αυτό δείχνει ότι υγιείς και πολλά υποσχόμενες ελληνικές εταιρείες μπορούν να απευθυνθούν και πάλι στην αγορά κεφαλαίων. Αξιοσημείωτο ότι η συγκεκριμένη έκδοση δοκίμασε με επιτυχία το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επιπλέον, το 30% πήγε σε μη θεσμικούς επενδυτές, αποδεικνύοντας ότι τα χρήματα που απομακρύνθηκαν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία.

Το βράδυ που έκλεισε το βιβλίο προσφορών, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, ικανοποιημένος δήλωσε: «Ημασταν τόσο ευχαριστημένοι με την επιτυχία της έκδοσης αυτού του πρώτου ομολόγου μετά την κρίση καθώς και τη θετική επίδραση αυτής στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ομολόγων, που δεν ήθελε να φύγει κανείς από το γραφείο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, ήταν επίσης ενθουσιασμένος και δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη θετική ανταπόκριση των επενδυτών στις ρυθμιστικές βελτιώσεις». Και οι δύο συμφώνησαν ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) έκανε τη διαφορά αποτελώντας καταλύτη για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην τοπική αγορά εταιρικών ομολόγων.

Μια λειτουργική και αποτελεσματική αγορά κεφαλαίων είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ στην Ελλάδα, αποτελώντας απαραίτητο συνδετικό κρίκο μεταξύ επενδυτών και πραγματικής οικονομίας. Επίσης, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι δύσκολη για πολλές εγχώριες εταιρείες, ο ρόλος της αγοράς κεφαλαίων γίνεται όλο και πιο σημαντικός.

Μέχρι σήμερα η EBRD έχει επίσης συμμετάσχει στις εκδόσεις δύο ευρωομολόγων από ελληνικές εταιρείες και είναι έτοιμη να εξετάσει και επιπλέον επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα.

Ωστόσο, πάνω απ’ όλα, τα αποτελέσματα και οι αποδόσεις εξαρτώνται από τους επενδυτές. Ο ανταγωνισμός για προσέλκυση επενδυτών είναι έντονος και παγκόσμιος. Οι επιχειρήσεις και οι εθνικές οικονομίες πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να προσελκύσουν μακροπρόθεσμους επενδυτές, οι οποίοι θα συμβάλουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, το επίκεντρο δραστηριοποίησης της EBRD στην Ελλάδα. Η τράπεζα ξεκίνησε τις επενδύσεις εδώ μόλις πριν από έναν χρόνο, και για τη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020, και έχει ήδη υπογράψει 11 έργα επενδύοντας περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο βήμα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών. Αυτό ήταν απαραίτητο όχι μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και για την ευρύτερη οικονομία και έστειλε ένα θετικό μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Σήμερα υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό, πράγματι, οδηγεί κάπου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αντιξοότητες που έχει υποστεί μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, με ρεκόρ ανεργίας και σοβαρές απώλειες εισοδήματος. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μη μείνει πίσω αυτό το τμήμα του πληθυσμού που είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της οικονομίας. Η εύρυθμη λειτουργία των αγορών κεφαλαίου είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγιή οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο ο στόχος θα επιτευχθεί τελικά εάν ωφεληθεί το σύνολο της οικονομίας.

Στα 25 χρόνια της ιστορίας της, η EBRD συχνά έχει παίξει τον ρόλο του πρωτοπόρου. Εχουμε τη δυνατότητα να επενδύουμε εκεί όπου οι άλλοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι.

* Η κ. Sabina Dziurman είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή