Κρεμλίνο: Δεν τίθεται θέμα νέας κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι

Κρεμλίνο: Δεν τίθεται θέμα νέας κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα ανθρωπιστική «κατάπαυση του πυρός» στο Χαλέπι, όπου οι μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών έχουν ξεκινήσει και πάλι, «δεν είναι επίκαιρη», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

«Το ερώτημα της ανανέωσης της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός δεν είναι επίκαιρο», επεσήμανε ο Ριάμπκοφ, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία, μετά τη λήξη το Σάββατο το βράδυ της τριήμερης εκεχειρίας που κήρυξε η Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας δεν έφυγαν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες όσοι κάτοικοι και αντάρτες το επιθυμούσαν.

«Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός έληξε το Σάββατο. Είναι ξεκάθαρο ότι προκειμένου να επιστρέψουμε σε αυτό το καθεστώς οι αντίπαλοί μας πρέπει να εγγυηθούν μια αποδεκτή συμπεριφορά από την πλευρά των αντικυβερνητικών στρατευμάτων, τα οποία εμπόδισαν την απομάκρυνση τραυματιών και ασθενών», υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.

Παράλληλα ο Ριάμπκοφ επέκρινε τη στάση του διεθνούς συνασπισμού, καταγγέλλοντας ότι προτιμά να επικρίνει τη Μόσχα και τη Δαμασκό αντί «να ασκεί πραγματικά την επιρροή της στην αντιπολίτευση και τους αντάρτες» ώστε να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

«Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ημερών δεν έγινε αυτό που χρειαζόμασταν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι οκτώ διάδρομοι που είχαν δημιουργηθεί για να μπορέσουν να απομακρυνθούν από τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού αντάρτες και πολίτες παρέμειναν σχεδόν έρημο από την Πέμπτη το πρωί ως το Σάββατο το βράδυ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Πέμπτη τους αντάρτες ότι δεν επιτρέπουν στους πολίτες να φύγουν από το Χαλέπι.

Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε σήμερα ότι «τις τελευταίες ημέρες δεν σταμάτησαν τα πυρά εναντίον των σημείων ελέγχου» και εναντίον των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κυρίως της οδού Καστέλο.

«Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης (…) Όλα αυτά δεν ευνοούν την κατάπαυση του πυρός, ούτε τη διαδικασία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Εξάλλου ο Ριάμπκοφ εκτίμησε ότι «δεν πληρούνται οι συνθήκες» για μια νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της ΗΠΑ για τη Συρία, καθώς πολύ σύντομα θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Sputnik)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή