Οι 281 «στόχοι» επιθέσεων του Ντ. Τραμπ

Οι 281 «στόχοι» επιθέσεων του Ντ. Τραμπ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε χθεσινό τους δημοσίευμα, οι Times της Νέας Υόρκης συνέλεξαν τις ύβρεις που έχει εξαπολύσει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον 281 προσώπων, τοποθεσιών και αντικειμένων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Τα πρωτεία κατέχει –όπως αναμενόταν– η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει εισπράξει μεταξύ άλλων τους παρακάτω χαρακτηρισμούς από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της: «διεφθαρμένη, αποτυχημένη, μαριονέτα της Ουόλ Στριτ, ανεπάγγελτη, καταστροφική, ανίκανη να ηγηθεί, ψεύτρα, επονείδιστη, ατάλαντη, ρατσίστρια, συνταγή καταστροφής, προδότης, ανέντιμη». Ιδιαίτερο μένος εμφανίζει ο Τραμπ κατά των Times της Νέας Υόρκης, τους οποίους χαρακτηρίζει: «αποτυχημένη εφημερίδα, ψεύτες, ανέντιμους, αναξιόπιστους, ουραγούς της ενημέρωσης, συκοφαντικούς, μεροληπτικούς, θλιβερούς, ανόητους, προσβλητικούς, προϊόν κακοδιαχείρισης».

Τέλος, από το στόχαστρο του Τραμπ δεν ξεφεύγει και ο πρόεδρος Ομπάμα, τον οποίο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αποκαλεί: «ανίκανο διαπραγματευτή, ίσως τον χειρότερο πρόεδρο στην Ιστορία, αδύναμο, εμφανισιακά γελοίο, ενδεχομένως παράφρονα, αναποτελεσματικό, κακό για τις ένοπλες δυνάμεις, ανίκανο ηγέτη». Προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων φέρεται να απολαμβάνει η Χίλαρι Κλίντον έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ειδησεογραφικού δικτύου ABC. Η δημοσκόπηση δίνει στην κ. Κλίντον ποσοστό 50% της πρόθεσης ψήφου για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίζει 38%, τον φιλελεύθερο Γκάρι Τζόνσον 5% και την Τζιλ Στάιν του Κόμματος των Πρασίνων να περιορίζεται στο 2%.

Η έρευνα έδειξε ότι η υπεροχή της Δημοκρατικής υποψήφιας στις γυναίκες ψηφοφόρους είναι της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων, και των τριών μονάδων στους άνδρες ψηφοφόρους. Από τη μεριά του, ο Ντ. Τραμπ προηγείται μεταξύ των ανδρών που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακό πτυχίο, 55% των οποίων φέρονται να τον προτιμούν, έναντι 36% υπέρ της κ. Κλίντον.

Παρέμβαση Ομπάμα

Την Κυριακή, ο πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποίησε προεκλογική εμφάνιση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στη Νεβάδα. Μιλώντας στο Λας Βέγκας, ο Αμερικανός πρόεδρος επετέθη με δριμύτητα εναντίον του Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία «ακατάλληλο για την προεδρία» και επικρίνοντας τους Ρεπουμπλικανούς αλλά και τα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης της χώρας για την προώθηση «κάθε είδους παρανοϊκών θεωριών» για τον ίδιο και την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις εμμέσως ρατσιστικές εικασίες ότι δεν έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ, αλλά στην Αφρική. Από τη μεριά του, ο κ. Τραμπ επανήλθε χθες στο αγαπημένο του ηλεκτρονικό μέσο, το Twitter, για να γράψει: «Η ανέντιμη Χίλαρι θέλει οι ΗΠΑ να υποδεχθούν όσο περισσότερους Σύρους γίνεται». Η εκστρατεία Τραμπ παραδέχθηκε, όμως, χθες σε μήνυμα e-mail με αποδέκτες υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών –διά στόματος της επικεφαλής της, Κέλιαν Κόνουεϊ– ότι ακόμη και νίκες στις αμφίρροπες και κρίσιμες πολιτείες της Φλόριντα, του Οχάιο, της Αϊόβα, της Νεβάδα και της Βόρειας Καρολίνας δεν επαρκούν για τη συγκέντρωση των αναγκαίων 270 εκλεκτόρων, για να προσθέσει όμως: «Αν νικήσουμε στις παραπάνω πολιτείες και σε έστω και μία από τις Νιου Χάμσαϊρ, Κολοράντο και Πενσιλβάνια, η προεδρία θα ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ». Από τη μεριά της, η Χίλαρι Κλίντον θα επιστρέψει στη Βόρεια Καρολίνα, συνοδευόμενη αυτή τη φορά από την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, για την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στην προεκλογική εκστρατεία.

Ρόλος για όλους

«Μέρος της μεγάλης χαράς να είναι κανείς Αμερικανός είναι να γνωρίζεις ότι μπορείς να συνεισφέρεις στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των νέων και όσων βρίσκονται αποκλεισμένοι από την ευμάρεια. Ολοι έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στις εκλογές αυτές και το πραγματικό διακύβευμα αφορά τι επιθυμείτε για εσάς και το μέλλον σας», είπε η κ. Κλίντον σε προεκλογική της εμφάνιση στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή