Πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στην Κύπρο

Πολλές ευκαιρίες απασχόλησης στην Κύπρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το real estate  (με ποσοστό 20,1%), οι υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης (με 15,8%), η εκπαίδευση (9,6%), η πληροφορική-επικοινωνίες (9,2%) και η υγεία (8,6%) είναι οι κλάδοι με θετικό ισοζύγιο στις προοπτικές απασχόλησης στην Ευρώπη έως το 2025. Την ίδια στιγμή ωστόσο, στη Γηραιά Ηπειρο υπάρχουν πέντε κλάδοι με σημαντική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για να καλύψει τις ανάγκες των εργοδοτών. Πρόκειται για την πληροφορική, την ιατρική, τις πολυτεχνικές επιστήμες, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Τα στοιχεία αυτά, για τους Eλληνες αναγνώστες, υποκρύπτουν την πικρή διαπίστωση ότι οι τάσεις στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αφορούν όλο και περισσότερους επιστήμονες και επαγγελματίες στη χώρα μας, οι οποίοι εξετάζουν τη φυγή στο εξωτερικό. Επίσης, η Κύπρος, που ήδη έχει «ξεχάσει» το μνημόνιο, προσφέρει καλές ευκαιρίες.

Συγκεκριμένα, είναι εύλογο η εικόνα να διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα αλλά και συγκρίνοντας τα στοιχεία για Ελλάδα και για Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει ελάχιστη ζήτηση για εκπαιδευτικούς, δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ευρώπη. Αντίθετα, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες έως το 2025 θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για διοικητικές υπηρεσίες, δεν θα συμβεί το ίδιο στην Ελλάδα, όπου από τη μια πλευρά ο γιγαντισμός του δημόσιου τομέα οδηγεί στην ανάγκη συρρίκνωσής του τα επόμενα χρόνια και από την άλλη οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα θα δημιουργήσουν πολύ λιγότερες θέσεις διοικητικής υποστήριξης σε σχέση με την Ευρώπη.

Εντυπωσιακό, επίσης, εύρημα της έρευνας του Cedefop είναι ότι πρώτη μεταξύ των χωρών που θα εμφανίσουν την πιο δυναμική απασχόληση είναι η Κύπρος. Η ποσοστιαία ανάπτυξη στην απασχόληση έως το 2025 στην Κύπρο θα είναι 15,3%, μία μονάδα υψηλότερα από το 14,2% της Ιρλανδίας. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 11% (αλλά λίγες σε απόλυτους αριθμούς θέσεις, λόγω του μεγέθους του), το Βέλγιο (με 9,3%) και η Σλοβακία.

Στον αντίποδα, οι επαγγελματίες (νυν ή μελλοντικοί) στους κλάδους των εξορύξεων, του γεωτεχνολογικού τομέα (γεωργία, δασοκομία, αλιεία) και του ηλεκτρισμού θα αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης στην Ευρώπη έως το 2025 στους κλάδους αυτούς είναι αρνητικές.

«Σωστή διάγνωση του προβλήματος»

Για να περιορισθεί η έλλειψη προσωπικού με τις απαραίτητες δεξιότητες, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την κατάρτιση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού σε τομείς όπου υπάρχει ζήτηση.

Αλλαγές δρομολογούνται και στην εκπαίδευση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες ενθαρρύνονται να σπουδάσουν πληροφορική και θετικές επιστήμες, και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και όσων ψάχνουν για δουλειά. «Τα ευρήματά μας απεικονίζουν την έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων και η μέθοδός μας είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να εντοπίσουμε τι περιμένει η αγορά. Πρέπει να γνωρίζουμε όχι μόνο πού υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων αλλά και τον λόγο. Πρέπει να έχουμε κάνει σωστή διάγνωση του προβλήματος ώστε να μπορέσουμε να πούμε τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρχει το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς και των προσφερόμενων δεξιοτήτων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Cedefop, James Calleja.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή