Μπόνους σε μετοχές αντί για μετρητά

Μπόνους σε μετοχές αντί για μετρητά

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eναλλακτικούς τρόπους για να μην καταβάλει μπόνους σε ρευστό στα στελέχη του εξετάζει ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός της Deutsche Bank. Ο διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράιαν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, επιδιώκοντας να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα κεφάλαια της τράπεζας, τα οποία έχει ως «μαξιλάρι» για να ανταποκριθεί σε έκτακτες συνθήκες.

Στις ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών της Deutsche Bank εξετάζεται η χορήγηση μετοχών σε δευτερεύουσες μονάδες του ομίλου αντί των μπόνους σε ρευστό. Μία άλλη ιδέα έχει να κάνει με την αντικατάσταση του ρευστού ως συστατικού στοιχείου του πακέτου απολαβών με περισσότερες μετοχές της Deutsche Bank.

«Πρόκειται για κάτι που μπορούν να δοκιμάσουν, αν και πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αντιδράσεις από το προσωπικό τους», επισήμανε ο αναλυτής της MM Hamburg Αντρέας Πλαέζιερ. «Πάντως, είναι καλή μέθοδος να δημιουργήσεις δεσμούς των υπαλλήλων με την τράπεζα». Οι εξεταζόμενες αλλαγές στα μπόνους θα επηρεάσουν, κατά κύριο λόγο, τα στελέχη της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank.

Σημειώνεται ότι η όποια απόφαση θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το μέγεθος και τη χρονική στιγμή της διευθέτησης μεταξύ του γερμανικού ομίλου και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε λόγω πώλησης «τοξικών» ενυπόθηκων τίτλων.

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank επιδιώκει να αντιστρέψει την πτώση στη μετοχή της τράπεζας άνω του 40% από τις αρχές του χρόνου. Πέρυσι δόθηκαν σε μπόνους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 49% σε μετοχές και ρευστό και το υπόλοιπο σε ρευστό που καταβλήθηκε αμέσως. Αναλυτές τονίζουν πως η εναλλακτική να δοθούν, αντί ρευστού, μετοχές σε μη κομβικές μονάδες του χρηματοπιστωτικού ομίλου απηχεί ανάλογη πολιτική την οποία εφάρμοσε η ελβετική Credit Suisse. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έδωσε στα στελέχη της ως μπόνους τίτλους με τα περισσότερο μη ρευστοποιήσιμα δάνεια και ομόλογα. Πέραν των μπόνους, ο κ. Κράιαν εξετάζει την πιθανότητα να ενσωματώσει πλήρως στον χρηματοπιστωτικό όμιλο τη μονάδα του ταμιευτηρίου, την Deutsche Postbank, η οποία αρχικά είχε τεθεί προς πώληση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή