Πύρ ομαδόν από τις δικαστικές ενώσεις για την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την απόφασή του να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η Ενωση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας υπενθυμίζει, όπως αναφέρει, τα αυτονόητα, τονίζοντας τη βασική διάταξη, άρθρο 1 του Συντάγματος που προβλέπει τη λειτουργία του Συμβουλίου της Επικρατείας «που πηγάζει από το λαό και ασκείται σύμφωνα με το Σύνταγμα».
Με ανάλογης έντασης σκληρή ανακοίνωση τοποθετήθηκε για τις δηλώσεις Γεροβασίλη η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «μια Δικαιοσύνη προς άλλη κατεύθυνση θα ήταν επικίνδυνη για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου. Παράλληλα με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις αλλά και τοποθετήσεις άλλων κυβερνητικών παραγόντων, το κλίμα σήμερα στη δικαιοσύνη είναι βαρύ και οι αντιδράσεις των δικαστών έντονες, κυρίως στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στη συνέχεια, ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών. «Οι απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν συνάδουν με τη συνταγματική μας τάξη», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και οι διοικητικοί δικαστές, αναφερόμενοι στην επίθεση της κυβερνητικής εκπροσώπου κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών:
«Η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, οργανικό στοιχείο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος, προβλέπεται και κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα της χώρας μας. Σύμφωνα με την αρχή αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει αναμφισβήτητα στην εκλεγμένη κυβέρνηση. Συνέχεται όμως κατ΄ανάγκην, και σύμφωνα με την ως άνω αρχή, με τον συνταγματιικό έλεγχο που είναι αρμοδιότητα της Δικαστικής Λειτουργίας. Η αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου της Δικαιοσύνης με αφορμή και την απόφασή του Συμβουλίου της Επικρατείας, με απαξιωτικές κριτικές από εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας δεν συνάδουν με την συνταγματική τάξη και τις αρχές, στις οποίες στηρίζεται το Κράτος δικαίου και δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενες, ούτε θεσμικά ανεκτές».
Τοποθετήσεις όπως τα περί «δικαστικού πραξικοπήματος» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους δικαστές, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν τη σκοπιμότητα και το μέγεθος της επιθέσεως κατά του δικαστηρίου καθώς και την αμφισβήτηση της συνταγματικής του υπόστασης να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων.
Επισυνάπτονται ολόκληρες οι ανακοινώσεις των δικαστικών Ενώσεων.