Νέες εκδόσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΣ

Τα αμαρτύρητα. Σχέδιο βιογραφίας του Βασίλη Βασιλικού

εκδ. Οδός Πανός, σελ. 196

H πορεία και η εξέλιξη του συγγραφέα μέσα από μία ενδελεχή συζήτηση με τον βιογράφο του, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αρθρωμένο σε μικρά κεφάλαια και βασισμένο σε σύντομες αλλά ουσιώδεις ερωτήσεις και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ουσιαστικά, η αντίθετη διαδρομή της συγγραφικής μνήμης, που εδώ δεν «επιστρέφει με λαστιχένια πέδιλα», αλλά συναντά έναν σημαντικό εκπρόσωπο της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία και μελετητή του έργου του Βασίλη Βασιλικού. Λόγος ζωντανός, καθότι προφορικός, διαυγής και άκρως διαφωτιστικός για τον δημιουργό του αξεπέραστου «Γλαύκου Θρασάκη».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΦΡΑΝΖΕΝ

Αγνή

μτφρ.: Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης

εκδ. Ψυχογιός, σελ. 736

Η Αγνή παίρνει φοιτητικό δάνειο και κάνει παρέα με αναρχικούς, ενώ οι σχέσεις της με τη μητέρα της οδεύουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς της επιρρίπτει ευθύνες για τον πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, για τις επιλογές της να ζει απομονωμένη με ψεύτικο όνομα. Το ζητούμενο γι’ αυτήν είναι να αποκτήσει μια κανονική καθημερινότητα, κάτι που ανατρέπεται με την εμφάνιση ενός ιδιόρρυθμου Ανατολικογερμανού ακτιβιστή, ο οποίος την οδηγεί σ’ έναν κόσμο, όπου τα όρια του καλού και του κακού συγχέονται. Ενα ταξίδι αυτογνωσίας για την ηρωίδα, για να μάθει ποια είναι, για να κατανοήσει ποια πλευρά της προσωπικότητάς της σαγήνευσε τον Γερμανό.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΜΙΚ

SKOTTIE YOUNG

I Hate Fairyland

εκδ. Image

Μικρό κοριτσάκι με μπουκλίτσες, κορδελίτσες και ροζ φορεματάκι παγιδεύεται στη Fairyland (παραμυθοχώρα) και προσπαθεί να βρει τρόπο να γυρίσει σπίτι του. Ομως, η πολυετής αναζήτηση του δρόμου επιστροφής έχει βγάλει εκτός ελέγχου το κοριτσάκι, που καταστρέφει, ισοπεδώνει, αποκεφαλίζει, ξεκοιλιάζει τα πάντα στο πέρασμά του. Ο Skottie Young αποδομεί την τρυφερότητα των παραμυθιών και στήνει μια σπαρταριστή κωμωδία με μαύρο χιούμορ και άγρια ειρωνεία. Τα καρέ του δημιουργού είναι εντυπωσιακά, η δράση ανεξέλεγκτη και οι διάλογοι ζωηρότατοι. Οι σπλάτερ καταστάσεις έρχονται σε ξεκαρδιστική αντίθεση με τα νεραϊδένια σκηνικά με τους παστέλ χρωματισμούς.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

DANIEL GOLEMAN

Δύναμη για το καλό

μτφρ.: Χαριτωμένη Βόντα

εκδ. Πεδίο – σελ. 304

Ο καθηγητής Ντάνιελ Γκόλεμαν είναι γνωστός για τις μελέτες του πάνω στη συναισθηματική ευφυΐα. Σε αυτό τον τόμο προχωράει τη μελέτη του φέρνοντας σε συγκερασμό τις έρευνες κορυφαίων νευροεπιστημόνων, ψυχολόγων και φιλοσόφων, καθώς και τον λόγο του βουδιστή Δαλάι Λάμα, με στόχο να ανακαλυφθούν οι ρίζες των καταστροφικών συναισθημάτων. Καρπός αυτού του βιβλίου είναι η εμπνευσμένη συνεργασία της δυτικής νευροεπιστήμης με την ανατολική φιλοσοφία που κάνει λόγο για την κουλτούρα της συμπόνιας. Μέσα από αληθινές ιστορίες, ο Γκόλεμαν προτείνει τον δρόμο του μέλλοντος μέσα από τη διαμόρφωσης μιας παγκόσμιας ηθικής.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΟΚΙΜΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ

Αρχαϊκές Μητέρες

εκδ. Εκκρεμές, σελ. 326

Με διδακτορικό στο αρχαίο δράμα και στη Μήδεια του Ευριπίδη, η συγγραφέας αποπειράται να εξετάσει τη διαχείριση του τραγικού στο έργο του Παπαδιαμάντη και του Βιζυηνού, με στόχο να αναζητηθούν οι δεσμοί του τόπου, οι επιρροές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες του μύθου, του λόγου και της ιστορίας. Από τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, τι απωθήθηκε στον ψυχισμό μας και ποια η σημασία του; Μέσα από ποιους δρόμους πρόσληψης κατανοούμε τα κείμενα και κατ’ επέκταση τον εαυτό μας; Εδώ οι αρχαϊκές μητέρες, όπως σημειώνει η συγγραφέας, γίνονται αφορμή και επιστρέφουν ως Ερινύες και ως μήτρες μνήμης από το αρχαίο δράμα στο ελληνικό διήγημα.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή