ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβολή για τις 14 Νοεμβρίου πήραν τα δύσκολα θέματα των εργασιακών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για τις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 14 Νοεμβρίου, ημερομηνία επανόδου των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, παραπέμπονται τα δύσκολα θέματα των εργασιακών, που αφορούν κυρίως στον κατώτατο μισθό και πώς αυτός θα διαμορφώνεται, τις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επεδίωξε να θέσει τα θέματα στα οποία θωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφήνοντας για τις επόμενες συναντήσεις τα δύσκολα θέματα των εργασιακών.

Μάλιστα, όπως δήλωσε αμέσως μετά, για τα θέματα νομιμότητας (θέματα που αφορούν αποφάσεις της δικαιοσύνης και των διεθνών οργανισμών) οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν τις οριστικές τοποθετήσεις από τα νομικά τους επιτελεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, σήμερα συζητήθηκε το θέμα του σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, τέθηκε το θέμα της πρόβλεψης δυνατίτητας δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι να αποφευχθεί η δημιουργία ενώσεων προσώπων μέσω της επέκτασης της ήδη προβλεφθείσας δυνατότητας δημιουργίας συνδικαλιστικών σωματείων στις επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και ασφαλιστικά θέματα, με αιχμή τη δημιουργία ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν τέθηκε άλλο θέμα για το ασφαλιστικό και δήλωσε ότι έχει αναλάβει την πλήρη πατρότητα του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου και κατά συνέπεια, θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από την αρχή του επόμενου χρόνου, όπως ο νόμος ορίζει.

Σε ερώτηση βέβαια αν θα είναι έτοιμος ο νέος φορέας, η απάντηση ήταν «κάνουμε ότι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα είναι από τις 14 Νοεμβρίου, οπότε και θα επανέλθουν στην Αθήνα, με τις δυο πλευρές να έχουν συμφωνήσει ότι στο μεσοδιάστημα θα ανταλλάξουν κείμενο αρχών ενώ θα υπάρξουν και τηλεδιασκέψεις.

Το εργασιακό έχει κλείσει και ο κ. Κατρούγκαλος δεν θα χρειαστεί να παραβρεθεί στην απογευματινή συνάντηση που «κλείνει» τον τρέχοντα γύρο διαπραγματεύσεων.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ