Ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαιώνει διαψεύδοντας

Ο υπουργός Ενέργειας επιβεβαιώνει διαψεύδοντας

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε περίπου 400 λέξεις ο κ. Πάνος Σκουρλέτης (φωτ.) για να επιβεβαιώσει –επιχειρώντας να διαψεύσει– το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» που αναφερόταν σε καθυστέρηση 15 μηνών για την ανακήρυξη πλειοδότη στο οικόπεδο «2», στην υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Ο υπουργός επιβεβαιώνει ότι πέρασαν 15 μήνες από την υποβολή προσφορών έως την ανακήρυξη πλειοδότη, αλλά θεωρεί ότι είναι λογικό διάστημα. Θεωρεί φυσιολογικό ότι μόνο για να συστήσει επιτροπή αξιολόγησης πέρασαν δύο μήνες. Θεωρεί, επίσης, λογικό ότι η επιτροπή χρειάστηκε 11 μήνες για να αξιολογήσει την προσφορά. Η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αφού εκκρεμούν οι διαπραγματεύσεις με τον πλειοδότη για το σχέδιο σύμβασης, η έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και τη Βουλή. Οι Κύπριοι σε 11 μήνες προκήρυξαν αντίστοιχο διαγωνισμό, τον ολοκλήρωσαν, ο ανάδοχος ξεκίνησε έρευνες και ανακοίνωσε τον εντοπισμό κοιτάσματος.

H αντικατάσταση της μετοχής της ΕΥΔΑΠ (λόγω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας) από την εταιρεία καλλυντικών Σαράντης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25, με βάση την εξαμηνιαία αναθεώρηση δεικτών του Ftse, έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 220 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση του συγκεκριμένου δείκτη, που αποτελεί και τη βιτρίνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΔΑΠ διαμορφωνόταν στα 564 εκατ. ευρώ και της Σαράντης στα 345 εκατ. ευρώ. Με τη διαγραφή της ΕΥΔΑΠ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου 2016, απομένει στον Ftse 25 μόνο η ΔΕΗ η οποία συγκαταλέγεται στις ΔΕΚΟ.

Ξεκίνησε η μετακόμιση…

Ξεκινάει σιγά σιγά η εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών στο πρώην κτίριο του «Κεράνη» επί της οδού Θηβών. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η πρώτη υπηρεσία που θα στεγαστεί σε ένα μικρό μέρος του κτιρίου είναι η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), έργο της οποίας είναι να συντονίζει το έργο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Η ΕΓΔΙΧ είναι νέα υπηρεσία και θα στεγαστεί απευθείας στο παλαιό κτίριο του «Κεράνη». Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι να πεισθούν και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών να μεταφερθούν από το κέντρο της Αθήνας στο εν λόγω κτίριο, καθώς έως τώρα ανθίστανται.

Επείγει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θέτουν ως βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική βελτίωση του κλίματος οι τράπεζες. Oπως τονίζουν, θα πρέπει να εκτονωθεί η πολιτική ένταση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι βάσεις για την επιστροφή της οικονομίας το 2017 σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να επικεντρωθούν στην πραγματικότητα. Και για την ακρίβεια, στη δύσκολη πραγματικότητα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων (τα οποία συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν υψηλότερα) και της προσέλκυσης νέων καταθέσεων.

Μείωση ταξιδιωτικών εισπράξεων

Σε φοροδιαφυγή και διοχέτευση των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων σε λογαριασμούς του εξωτερικού απέδωσε ο ΣΕΒ τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε επίπεδο χώρας κατά το οκτάμηνο του 2016, παρά την αύξηση των αφίξεων. Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ξεκαθάρισε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που ανακοινώνει η τράπεζα στηρίζονται σε στοιχεία που συγκεντρώνονται από έρευνα συνόρων, η οποία διενεργείται κατά την αναχώρηση των επισκεπτών, όταν πλέον γνωρίζουν ακριβώς τις δαπάνες που πραγματοποίησαν. Οι ερωτώμενοι δίνουν εκτίμηση για τις δαπάνες τους σε διαμονή, εστίαση, ψυχαγωγία, αγορές κ.ά. Aρα οι εισπράξεις σε επίπεδο χώρας δεν στηρίζονται στα έσοδα που δηλώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά στις δαπάνες που έκαναν οι τουρίστες, ανεξάρτητα αν αυτές δηλώνονται ή όχι από τους επιχειρηματίες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή