ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Γεώργιος Χαντζηνικολάου, νέος πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς

Στο κρίσιμο ζήτημα της επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου 10 μήνες, οι σχετικές διεργασίες έχουν παραταθεί και τραπεζικές πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι τελικά θα βρεθεί λύση, αποφεύγοντας τις πιο ακραίες επιλογές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τράπεζες

Στην εκλογή ως νέου προέδρου του κ. Γεωργίου Χαντζηνικολάου, καθώς και δύο νέων μελών προχώρησε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας με βασικό θέμα την εκλογή νέου προέδρου.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ζήτημα της επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς, διαδικασία που είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου 10 μήνες, οι σχετικές διεργασίες έχουν παραταθεί και τραπεζικές πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι τελικά θα βρεθεί λύση αποφεύγοντας τις πιο ακραίες επιλογές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, ο κ. Χαντζηνικολάου είναι εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος που κατείχε θέσεις υψηλής ευθύνης στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα. Κατά το μεγαλύτερο διάστημα των 33 χρόνων της σταδιοδρομίας του, εργάσθηκε σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και στη Διεθνή Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) στο Λονδίνο. Ο κ. Χαντζηνικολάου ήταν έως πρόσφατα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ISDA και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. Προηγουμένως, κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις στις αγορές παραγώγων και ομολογιακών τίτλων σε διάφορους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς, όπως η Dresdner Kleinwort Benson, η Bank of America Merrill Lynch και η UBS στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Επίσης το Δ.Σ. της Πειραιώς εξέλεξε τους κ. Σολομώντα Μπεράχα και Enrico Tommaso Cucchiani ως νέα μη εκτελεστικά μέλη σε αντικατάσταση παραιτηθέντων μελών.

Ο νέος πρόεδρος του ομίλου Γεώργιος Χαντζηνικολάου δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος με την ευκαιρία που μου δίνεται να συνεισφέρω στη νέα πορεία της Τράπεζας Πειραιώς για έξοδο από την κρίση, αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία που έχω αποθησαυρίσει σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος σε ένα κομβικό σημείο και συνιστά τιμή για εμένα να ηγούμαι της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Επιπλέον, η θέση αυτή μου δίνει την ευκαιρία να ανταποδώσω αξία στη χώρα μου, έχοντας λάβει παλαιότερα τα οφέλη από τη φοίτησή μου στη δημόσια εκπαίδευση. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανταποκριθεί αποτελεσματικά απέναντι στο εξαιρετικά δυσχερές περιβάλλον λειτουργίας της και έχω την πεποίθηση ότι ταυτόχρονα αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες να επωφεληθεί από την αξιόπιστη και πολύτιμη πελατειακή της ταυτότητα, έτσι ώστε να υποστηρίξει την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας και την παραγωγή αξίας για τους μετόχους της σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Προσδοκώ να αποτελέσω μέρος της επιτυχούς πορείας της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με ένα ισχυρό διοικητικό συμβούλιο, μια ενισχυμένη εκτελεστική ομάδα και μαζί με όλο το αφοσιωμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, προσηλωμένο στην επίτευξη των στόχων μας».

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, δύο είναι οι τελικοί υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου. Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΧΣ, και ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος, αντιπρόεδρος, με πολυετή εμπειρία σε διάφορες θέσεις, του IFC (International Finance Corporation).

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συγκροτηθεί σε Σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά την τοποθέτηση του κ. Βασίλη Κατσικιώτη ως νέου διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Ερικ Τουρέ ως αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ