ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: «Κάποιοι σαμποτάρουν τη λύση στο Κυπριακό»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο, βεβαίως, τη Συρία και το Ιράκ, το Κυπριακό αλλά και οι διμερείς σχέσεις που αφορούν την ενέργεια και την οικονομική συνεργασία, κάτι το οποίο περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από το τι προτίθεται να κάνει η Αθήνα εφόσον ο αγωγός Turkish Stream φθάσει ώς τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στον Εβρο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης. «Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πέραν του μεγάλου ζητήματος για την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα – που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρει το ΑΠΕ -ΜΠΕ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικό το έτος Ελλάδας-Ρωσίας», αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, και στις δύο συναντήσεις τους, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Ρωσία, και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομικής συνεργασίας και υπ' αυτήν την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβίβασε καταρχήν στον πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Βλ. Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο «σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών σας». «Μιλάμε με ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.

Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το Έτος, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας», είπε ο κ. Λαβρόφ.

«Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Επισήμανε δε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι' αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας».

H συνάντηση Παυλόπουλου - Λαβρόφ

Το Συριακό και το Κυπριακό κυριάρχησε νωρίτερα στην κουβέντα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και ΕΕ για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία, αλλά και τη σημασία τής εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτά θα τα λύσουμε στη συνέχεια και θα τα λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις καλές σχέσεις που έχουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, προέχει η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, το τέλος του πολέμου στη Συρία και η συνεργασία μεταξύ μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο και τη λύση, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη.

Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι η λύση που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι επιβεβλημένη από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό κεκτημένο , για να συμπληρώσει ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εγγυήσεις, καθώς επίσης και στρατεύματα κατοχής. Όπως σημείωσε, η έννοια της κυριαρχίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιδέχεται εκπτώσεις.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Πούτιν και εξέφρασε την ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς για το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους Ελλάδος-Ρωσίας και Ρωσίας-Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στην κατάσταση στη Συρία και στο Προσφυγικό, όσο και στην επίλυση του Κυπριακού. Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ότι και εδώ δεν μπορούμε να βρούμε λύση, επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη διευθέτηση και υπογράμμισε ότι, δεν δεχόμαστε έξωθεν προσπάθειες άσκησης πίεσης και προσπάθειες να ορισθούν προθεσμίες.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ