ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Βερολίνο για Τουρκία: «Πολύ ανησυχητική» η καταστολή της ελευθερίας του Τύπου, αλλά δεν συζητούνται κυρώσεις

REUTERS, AFP, ΑΠΕ-MΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Πολύ ανησυχητική» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου από τις τουρκικές αρχές, με αφορμή τις συλλήψεις δημοσιογράφων και στελεχών της εφημερίδας Τζουμχουριέτ.

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ υπενθύμισε ότι το ζήτημα των ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθεροτυπίας, αποτελεί κεντρικό σημείο στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ενδεχόμενη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να κάνει σαφή στην Αγκυρα τη θέση του όσον αφορά το θέμα αυτό.

«Εχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ενέργειες σε βάρος του διευθυντή (της Τζουμχουριέτ) Μουράτ Σαμπουντζού και των συναδέλφων του συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου» είπε ο Ζάιμπερτ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα διακοπούν οι συνομιλίες με την Τουρκία και ότι δεν συζητείται η επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Σημείωσε ότι η Γερμανία δεν θα διακόψει τις επαφές της με την Τουρκία, μολονότι έχει θορυβηθεί από την καταστολή σε βάρος του Τύπου.

Ο Σαμπουντζού και άλλοι δημοσιογράφοι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα υπέρ των Κούρδων ανταρτών του PKK και της «τρομοκρατικής» οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO).

Δηλώσεις Α. Μέρκελ

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα «ανησυχητικά» τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τις τουρκικές αρχές εναντίον των μέσων ενημέρωσης, προειδοποιώντας ότι θα διαδραματίσουν «κεντρικό ρόλο» στις διαπραγματεύσεις για το αίτημα της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Αναφορικά με την Τουρκία, το γεγονός ότι αυτό το πολύτιμο αγαθό, που είναι η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της γνώμης, περιορίζεται διαρκώς είναι για εμένα, όπως και για το σύνολο της κυβέρνησης, ανησυχητικό στον υψηλότερο βαθμό», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «θλιβερή εξέλιξη» τις συλλήψεις που έγιναν στους κόλπους της σύνταξης της Cumhuriyet και υπογράμμισε πως ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Τουρκία μετέβη χθες στην εφημερίδα. «Οι δημοσιογράφοι μπορούν να είναι βέβαιοι για την αλληλεγγύη μας», τόνισε η Μέρκελ.

«Και φυσικά ένα τέτοιο ζήτημα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας) με την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άγγελα Μέρκελ ύψωσε σήμερα τον τόνο σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία αφού στην αρχή της εβδομάδας δέχθηκε πολλές επικρίσεις επειδή δεν υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη εκ μέρους της κυβέρνησής της. Ο εκπρόσωπός της είχε αρκεσθεί τη Δευτέρα να εκφράσει την «ανησυχία» της κυβέρνηση σχετικά με το θέμα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ