Αντιδράσεις για την κατάληψη στον Βοτανικό

Αντιδράσεις για την κατάληψη στον Βοτανικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιδράσεις προκαλεί η κατάληψη του χώρου όπου πρόκειται να ανεγερθεί το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας στο Βοτανικό. Περίπου 10-15 άτομα, μερικά εκ των οποίων φορούν στρατιωτικά ρούχα, έχουν καταλάβει τον χώρο της πρώην βάσης του Πολεμικού Ναυτικού, εμφανίζοντάς τον ως κέντρο στέγασης αποκλειστικά για Ελληνες αστέγους. Βεβαίως, ακόμη και αυτή η ρατσιστική προσέγγιση είναι απλώς προκάλυμμα, καθώς η κατάληψη έχει αγκαλιαστεί από τη Χρυσή Αυγή και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις και συνδέεται ευθέως με την παρεμπόδιση της ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους. Με αυτό το αίτημα έχουν πραγματοποιηθεί, μάλιστα, έξω αλλά και πλησίον της κατάληψης και δύο συγκεντρώσεις της Χ.Α., με πιο πρόσφατη την περασμένη Κυριακή 30 Οκτωβρίου με ομιλητή το Νίκο Μιχαλολιάκο. Ερωτηματικά προκαλεί πάντως η ιδιότητα των καταληψιών, που έχουν απλώσει συρματοπλέγματα, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση και εμφανίζονται ως… «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών». Βέβαια, η έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση του χώρου –όπως πληροφόρησαν την «Κ» εκπρόσωποι της εργολήπτριας κοινοπραξίας– αργεί ακόμη λόγω σειράς διαδικασιών που πρέπει να τακτοποιηθούν.

«Η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων υπενθύμισε την πάγια αντίθεση της δημοτικής αρχής στις καταλήψεις. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο Γιώργος Καμίνης σημείωσε πως «η ανέγερση του τζαμιού είναι συνταγματική και διεθνής υποχρέωση της χώρας και αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα στη θρησκευτική λατρεία. Είναι όμως σημαντική και για τη λειτουργία της πόλης, γιατί είναι καλύτερα να υπάρχει ένας επίσημος χώρος λατρείας από το να λειτουργούν 200 άτυποι σε όλη την πόλη». Ας σημειωθεί πως ο χώρος ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και όχι στον Δήμο Αθηναίων.

«Χαρακτηριστικά Ακροδεξιάς»

«Ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο» χαρακτηρίζει την κατάληψη το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Η απόπειρα δημιουργίας “χώρου φιλοξενίας μόνο για Ελληνες” συνιστά κίνηση με προφανές ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή παραπέμπουν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η κίνηση αυτή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό», υπογραμμίζεται.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης του ΠΑΣΟΚ, όπου γίνεται λόγος για «παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της Ακροδεξιάς», ενώ υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 αυτές οι πράξεις τυποποιούνται ως διακριτό ποινικό αδίκημα στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα. «Γιατί ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γενικός γραμματέας επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση στον Τύπο; Εχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας; Ποιος είναι ο “Μπαλτάκος” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ. «Επιμένουν κάποιοι να αντιδρούν στην ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους. Ανάμεσά τους και κάποιοι ιεράρχες, προσφέροντας έτσι κάκιστη υπηρεσία στην πατρίδα. Η Ελλάδα δεν μπορεί, και εδώ, να είναι η αρνητική εξαίρεση στον σύγχρονο κόσμο», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή