Γαλλία: Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό μεταναστών στο Παρίσι

Γαλλία: Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό μεταναστών στο Παρίσι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική αστυνομία απομάκρυνε την Παρασκευή χιλιάδες μετανάστες από έναν καταυλισμό στο βορειοανατολικό Παρίσι που είχε διπλασιαστεί σε έκταση μετά το κλείσιμο, την περασμένη εβδομάδα, του καταυλισμού "Ζούγκλα" στο Καλαί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μετανάστες θα μετακινούνταν σε γήπεδα και άλλες εγκαταστάσεις προτού μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής διαμονής, ενόψει της εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο.

Περίπου 600 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο βορειοανατολικό Παρίσι, έπειτα από την τεταμένη αντιπαράθεση μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας που σημειώθηκε στο ίδιο σημείο τη Δευτέρα, όταν αξιωματικοί πραγματοποίησαν ελέγχους ταυτοτήτων.

Αξιωματούχος της πόλης του Παρισιού δήλωσε πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και πως 3.852 μετανάστες απομακρύνθηκαν από το σημείο. Ένας άλλος είπε πως η επιχείρηση διεξήχθη χωρίς προβλήματα.

Ο αριθμός των μεταναστών που κοιμούνται πρόχειρα σε αντίσκηνα και αυτοσχέδια καταλύματα κοντά στον σταθμό Σταλινγκράντ του μετρό είχε μειωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στους 3.000-4.000, δήλωσε η υπουργός Οικισμού Εμανουέλ Κοσέ ενώ η δήμαρχος Αν Ινταλγκό δήλωσε πως οι αρχές του Παρισιού θα στεγάσουν πολλές εκατοντάδες ευάλωτες γυναίκες και παιδιά καθώς δύο προσωρινοί καταυλισμοί κατασκευάζονται στα περίχωρα της πόλης.

Οι καταυλισμοί του Παρισιού και του Καλαί, που στέγαζαν συνολικά περίπου 10.000 μετανάστες, συμβολίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην προσπάθειά της να διαχειριστεί μια χωρίς προηγούμενο συρροή μεταναστών που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε πως τουλάχιστον οκτώ στους δέκα μετανάστες του Καλαί αναμένεται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο.

Οι διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου τα αντι-μεταναστευτικά αισθήματα ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην ψήφο υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν κλιμακωθεί γύρω από το ερώτημα ποιος θα φροντίσει τους μετανάστες του Καλαί.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει διχαστεί: από τη μία έχει να διαχειριστεί την άνοδο του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου και από την άλλη πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα για ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων.

Σε τηλεοπικό ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη όλοι οι συντηρητικοί υποψήφιοι είπαν πως η Βρετανία πρέπει να διαχειριστεί το θέμα των αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, αντί να αφήνει το έργο αυτό να γίνει στη Γαλλία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή