Ανασχηματισμός: Το έντονο παρασκήνιο με Παππά – Φίλη

Ανασχηματισμός: Το έντονο παρασκήνιο με Παππά – Φίλη

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σφιχτό, συνεκτικό σχήμα, αποτελούμενο από στενούς συνεργάτες και ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του, διαμόρφωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου. Η μετακίνηση του κ. Τέρενς Κουίκ ως υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών διαμόρφωσε το πλαίσιο για ένα ιδιαίτερα κλειστό σχήμα. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης παρέμεινε στη θέση του, σε υπουργό Επικρατείας αναβαθμίστηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο μέχρι χθες επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Μαξίμου, Δημήτρης Λιάκος, αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ. Το σχήμα συμπληρώνει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης αναβαθμισμένος ως υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο διευθυντής μέχρι χθες του γραφείου του πρωθυπουργού. Και ασφαλώς, ενεργός στο Μαξίμου, όπου αναμένεται να διατηρήσει γραφείο, θα παραμείνει ο Νίκος Παππάς, που τοποθετήθηκε στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Στο νέο υπουργείο διατηρεί τις αρμοδιότητες που αφορούν την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, σε μια κίνηση του πρωθυπουργού υποστηρικτική των επιλογών του κ. Παππά στο θέμα αυτό, παρά το γεγονός ότι οι χειρισμοί του επέφεραν πολιτική ήττα στην κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» του χθεσινού ανασχηματισμού είναι βεβαίως η απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να παραμείνει στο Παιδείας, δεχόμενος να μετακινηθεί μόνο στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο δείχνει να δημιουργήθηκε ειδικά για τον κ. Παππά. Δεν δέχθηκε οτιδήποτε άλλο του προτάθηκε. Ο κ. Φίλης διατηρούσε ιδιαίτερα στενή σχέση με τον πρωθυπουργό, στήριξε στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη πρώτη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ενώ ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν να επιθυμεί τη μετακίνησή του στο κόμμα στη θέση γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά το πρόσφατο συνέδριο. Η απομάκρυνση του κ. Φίλη αποτελεί σαφή υποχώρηση στο μέτωπο που διαμορφώθηκε με την Εκκλησία και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Ιεραρχίας στις επιλογές του υπουργού, κυρίως αναφορικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεδομένης της διείσδυσης του κ. Φίλη στο κόμμα αλλά και της ευαισθησίας μεγάλης μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, η απομάκρυνση Φίλη προκάλεσε ήδη από το άκουσμά της την εκδήλωση κομματικής δυσαρέσκειας. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε, προφανώς, την εναλλακτική που εκτιμά ότι θα έχει το μικρότερο κόστος, θεωρώντας ότι η αντιπαράθεση με μερίδα του κόμματος είναι πιο εύκολη στη διαχείρισή της από παράταση της κρίσης στις σχέσεις με την Εκκλησία.

Στα αξιοσημείωτα το χθεσινού ανασχηματισμού είναι η σαφής αποδυνάμωση της ομάδας των «πασοκογενών». Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μετακινήθηκε από το πρώτο τη τάξει υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο μάλιστα δεν ενισχύθηκε τελικά με μεταφορά αρμοδιοτήτων του Μεταφορών. Επιπλέον, παρά την επίμονη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, δεν υπουργοποιήθηκε η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η επιλογή αυτή του κ. Τσίπρα μόνο τυχαία δεν είναι και σίγουρα αφορά το εσωκομματικό ακροατήριο, το οποίο σταθερά αμφισβητεί τα κέρδη που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ ο προσεταιρισμός των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή