Η αγγλική Δικαιοσύνη ψαλιδίζει τα φτερά της Τερέζα Μέι

Η αγγλική Δικαιοσύνη ψαλιδίζει τα φτερά της Τερέζα Μέι

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συντηρητική κυβέρνηση υπέστη δεινή πολιτική ήττα την περασμένη Πέμπτη, όταν αγγλικό δικαστήριο έκρινε πως η πρωθυπουργός δεν έχει την εξουσία να ενεργοποιήσει μόνη της την επίσημη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αντιθέτως, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει θετική ψήφο από τη Βουλή των Κοινοτήτων και από τη Βουλή των Λόρδων. Την Παρασκευή, η κ. Μέι διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η εξέλιξη δεν θα καθυστερήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50, την οποία η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει για τα τέλη Μαρτίου, το αργότερο.

Η βρετανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο ανώτατο δικαστήριο στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο φαντάζει απίθανο να ανατραπεί η πρώτη απόφαση. Η κρίση των δικαστών ότι η εκτελεστική εξουσία (η κ. Μέι) δεν έχει την εξουσία να παρακάμψει το Κοινοβούλιο έπρεπε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία στη Βρετανία και να επαναβεβαιώσει την ισχύ του κράτους δικαίου. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Την Παρασκευή εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, όπως η Daily Telegraph και η Daily Mail, κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδο τίτλο «Οι δικαστές εναντίον του λαού» η πρώτη και «Εχθροί του λαού» η δεύτερη, αναδεικνύοντας το ανησυχητικά διχαστικό κλίμα που καλλιεργείται στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα. Δύο από τα βασικότερα επιχειρήματα των υποστηρικτών της εξόδου από την Ε.Ε. ήταν η ανάγκη για επιστροφή κυριαρχικών δικαιωμάτων στη Βρετανία και κυρίως η αποκατάσταση της κυριαρχίας του βρετανικού κοινοβουλίου και των βρετανικών δικαστηρίων. Το τρίτο ήταν ότι η υποδειγματική λειτουργία της βρετανικής Δικαιοσύνης και η ισχύς του κράτους-δικαίου αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία της Βρετανίας εκτός της Ενωσης. Τα νέα δεδομένα περιπλέκουν τη διαδικασία εξόδου, ενδεχομένως και να την καθυστερήσουν, ωστόσο η εμπλοκή του κοινοβουλίου θα ενισχύσει τη διαφάνεια, αναγκάζοντας την κυβέρνηση Μέι να αποκαλύψει τη στρατηγική της (αν έχει ή όταν αποκτήσει) για το πώς θα φτάσει στον στόχο του Brexit.

«Οι δικαστές είπαν τι δεν μπορούμε να κάνουμε και όχι τι μπορούμε να κάνουμε ακριβώς, αλλά υποθέτουμε πως (οι δικαστές) απαιτούν την ψήφιση νόμου από το κοινοβούλιο», δήλωσε ο κ. Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργός Brexit. Περίπου τα δύο τρίτα των Βρετανών βουλευτών υποστηρίζουν με σθένος την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., ωστόσο θεωρείται σήμερα αδιανόητο ότι θα αγνοήσουν τη λαϊκή βούληση όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Το πιθανότερο είναι πως οι βουλευτές θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση Μέι να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τους στόχους που θα θέσει στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. O κ. Κέιρ Στάρμερ, σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών, εκτίμησε ότι τώρα είναι αναπόφευκτο «η πρωθυπουργός να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα», όπως αν επιθυμεί την πρόσβαση της Βρετανίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά και στην τελωνειακή ένωση. «Πολλοί βουλευτές αποδέχονται και σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά οι όροι υπό τους οποίους θα βγούμε είναι ζωτικής σημασίας. Νομίζω ότι, πλέον, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η πρωθυπουργός πρέπει να αποκαλύψει τη στρατηγική της. Η ιδέα ότι θα παραμείνουμε όλοι στο σκοτάδι μέχρι το 2019 έχει απορριφθεί». Βέβαια, ούτε οι Εργατικοί έχουν συγκροτημένη άποψη, πολύ περισσότερο δε στρατηγική, για το Βrexit. O ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν επικρότησε την Πέμπτη την απόφαση των δικαστών, ενώ τον Ιούνιο απαιτούσε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 αμέσως. Η κ. Μέι έχει δηλώσει μέχρι σήμερα απλώς ότι επιθυμεί την «καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα» και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα διστάσει να θυσιάσει την πρόσβαση της Βρετανίας στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά για χάρη του απόλυτου ελέγχου της μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή