Τζέφρι Πάϊατ: «Οι δημοκρατικές αξίες είναι θεμέλιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»

Τζέφρι Πάϊατ: «Οι δημοκρατικές αξίες είναι θεμέλιο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Η εμπειρία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει ένα μάθημα για όλους μας. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας έχουν λειτουργήσει χωρίς διακοπή. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψή του στην Αρχαία Αγορά, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών. «Για μένα, αυτό δείχνει, τόσο την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, όσο και τη διαχρονική δύναμη της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Αθηναϊκή Στοά, τη «γενέτειρα της δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας την προσφορά της Ελλάδας στα δημοκρατικά ιδεώδη. Ο πρέσβης Πάιατ ξεναγήθηκε στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς από τον δρα Κέβιν Ντέιλι της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, ο οποίος τον ενημέρωσε για τον ρόλο της αρχαίας Αθηναϊκής Αγοράς, όπου συγκεντρώνονταν οι πολίτες για να ψηφίσουν για πολλά ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του, στο σημείο που έχει βρεθεί μία κάλπη του 4ου ή 5ου αιώνα π.Χ., καθώς και χάλκινα ψηφοδέλτια, ο πρέσβης ανέφερε ότι «η δημοκρατία δεν παλιώνει ποτέ» και συμπλήρωσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχαία Ελλάδα έδωσε ζωή στα δημοκρατικά ιδεώδη και τις αξίες που συνεχίζουν να επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε σήμερα. Αλλά είναι απίστευτο να επισκέπτεται κανείς το πραγματικό σημείο της πρώτης έκφρασης της δημοκρατίας. Λόγω της κληρονομιάς της δημοκρατίας που άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι πολίτες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής, μπορούν, πλέον, να ασκούν το δικαίωμα και το προνόμιο της ψήφου». «Όπως και στην αρχαία Αθήνα, η ψηφοφορία είναι η ευκαιρία για τους πολίτες σε όλες τις δημοκρατίες να διαμορφώνουν το μέλλον των χωρών τους και να μας οδηγούν όλους προς έναν καλύτερο κόσμο, σημείωσε, τονίζοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοκρατίες είναι τέλειες, αλλά ότι η θεραπεία για τις αδυναμίες της δημοκρατίας είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών- όχι η μικρότερη». Αφού επεσήμανς ότι «οι δημοκρατικές αξίες αποτελούν το θεμέλιο της σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα», έκανε μία αναφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, λέγοντας ότι «η εμπειρία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει ένα μάθημα για όλους μας. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας έχουν λειτουργήσει χωρίς διακοπή. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυμόμαστε. Για μένα, αυτό δείχνει, τόσο την αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, αλλά δείχνει, επίσης, τη διαχρονική δύναμη της δημοκρατίας».

Νωρίτερα ο πρέσβης Πάιατ είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος, όπως και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Ο Αντιπρόεδρος εξέφρασε την πρόθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος και δρομολόγηση των μέτρων που αφορούν στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο την έξοδο στις αγορές το 2017.Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με τη ρύθμιση του χρέους προτεραιότητες της Κυβέρνησης αποτελούν η ανάπτυξη της οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και η προσέλκυση επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή