Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

«Να μπει μπλόκο στους τζαμπατζήδες»

Κύριε διευθυντά
Είναι τόσο αποκαρδιωτικό να βλέπει κανείς από χρόνια τους πολιτικούς και τους διάφορους αρμόδιους να κλαίνει διότι χάνονται εκατομμύρια από επιβάτες που δεν πληρώνουν εισιτήριο, κανένας όμως μέχρι τώρα δεν θέλησε, δεν τόλμησε ή δεν μπόρεσε να επιβάλει τη μόνη, αποτελεσματικότερη και σαφώς οφθαλμοφανή λύση, τις περιστρεφόμενες θυρίδες εισόδου και εξόδου. Με αυτές μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και ηλεκτρονικές κάρτες διαφόρων τύπων και διαδρομών.

Τόσο βλάκες είναι οι Βορειοευρωπαίοι που σε πολλές πόλεις τους βλέπει κανείς το σύστημα αυτό; Εάν από χρόνια είχαν τοποθετηθεί, θα είχαν από πολύ καιρό αποσβεσθεί τα έξοδα τοποθετήσεώς τους. Αλλά βέβαια και τώρα δεν είναι αργά. Ας το κάνουν επιτέλους αντί να κλαίνε!

Αλεξανδρος Μπεζης - Κηφισιά

Η ανάκαμψη και ο φακίρης

Κύριε διευθυντά
Ακουσα προσφάτως από τα ΜΜΕ τις γεμάτες αισιοδοξία δηλώσεις του πρωθυπουργού και έμεινα άναυδος. Είπε ο κ. πρωθυπουργός ότι εντός του 2017 θα γιγαντωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα βγούμε στις αγορές, θα μειωθεί η ανεργία και γενικότερα θα βελτιωθεί το οικονομικόν επίπεδον όλου του ελληνικού λαού. Και εγώ διερωτήθην: Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα και δεν το έχουμε καταλάβει. Εδώ τα τελευταία χρόνια, αφ’ ης διεκόπη ο αλόγιστος εκείνος δανεισμός από τους τοκογλύφους με αποτέλεσμα το εξωτερικόν δημόσιον χρέος το έτος 2009 να εκτιναχθεί στα 340 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι και αν ακόμη εκποιηθεί όλη η περιουσία της χώρας το χρέος δεν εξοφλείται, δεν ακούμε τίποτε άλλο παρά μόνον επιβολή νέων φόρων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και μείωση μέχρι μηδενισμού των κονδυλίων των προοριζόμενων για την υγεία του ελληνικού λαού. Αλλά ο κ. πρωθυπουργός προβλέπει ημέρες απέραντης αισιοδοξίας.

Αλήθεια. Τα πιστεύει όντως όλα αυτά ο κ. Τσίπρας και το οικονομικόν αυτού επιτελείον ή μήπως τα προσφέρει για εσωτερική κατανάλωση ως κουτόχορτον στον αφελή ελληνικόν λαόν;

Εδώ τα μνημόνια διαδέχονται το ένα το άλλο και ήδη είμαστε προ των πυλών και για την υπογραφή του τετάρτου από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος άλλοτε υπέσχετο στον ελληνικόν λαόν ότι όταν ήθελε έλθει στην εξουσία θα «έσκιζε» τα μνημόνια και με ένα και μόνον άρθρον θα καταργούσε όλους τους εφαρμοστικούς αυτών νόμους κι αυτός τώρα υπογράφει ο ίδιος και το δεύτερον γι’ αυτόν μνημόνιον. Πώς λοιπόν να γίνουν πιστευτές οι προβλέψεις του; Στο σημείον αυτό μου έρχεται στη μνήμη ένα «Νούμερο» μιας θεατρικής επιθεωρήσεως που είχε ανεβασθεί προ αρκετών ετών σε θέατρον της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με πρωταγωνιστή τον εξαίρετον ηθοποιόν Γιώργον Κωνσταντίνου. Στο νούμερο εκείνο ο Γιώργος Κωνσταντίνου ενσάρκωνε με απόλυτη επιτυχία έναν φακίρη που προέβλεπε το μέλλον και την οικονομικήν πορεία της χώρας κι έλεγε: Βλέπω να έρχονται ημέρες δόξης αλλά και οικονομικής ευημερίας, βλέπω αυξήσεις μισθών και συντάξεων, βλέπω να αυξάνονται τα έσοδα και τα χρήματα να τρέχουν απ’ τα μπατζάκια μας, βλέπω... βλέπω... βλέπω να ανοίγετε την ντουλάπα σας και να έχετε δέκα κοστούμια και να μην ξέρετε ποιο να πρωτοφορέσετε. Εγώ ο μεγάλος φακίρης τα βλέπω όλα αυτά, αν τα δείτε και σεις, σας λέω να με... έσετε.  Δεν νομίζετε ότι το νούμερο αυτό της επιθεώρησης με τον φακίρη που προέβλεπε αυτά έρχεται γάντι στην παρούσα κατάσταση;

Τασος Νασοπουλος - Δικηγόρος Παρ’ Α.Π. & ΣτΕ

«Πάνε να μας τρελάνουν;»

Κύριε διευθυντά
Δεν έφταναν τα σχέδια για κατεδαφίσεις κατοικιών Ελλήνων στη Χειμάρρα και άκουσα ότι ο Εντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας, μεταξύ άλλων είπε ότι οι Αλβανοί (θα εννοούσε τους ελληνικότατους Αρβανίτες) έσωσαν την Ακρόπολη από τον Μοροζίνι! Πώς την έσωσαν; Απ’ όσο γνωρίζω οι Τούρκοι είχαν αποθηκεύσει τα πυρομαχικά τους στον Παρθενώνα, ο Μοροζίνι βομβάρδισε την Ακρόπολη και ο Παρθενώνας καταστράφηκε. 

Κάτι όμως που ξεχνάει ο κ. Ράμα είναι ότι ο εθνικός τους ήρωας Σκεντέρμπεης (Ισκεντέρ = Αλέξανδρος) ήταν Ελληνας, ο Γεώργιος Καστριώτης, γιος του Ιωάννη Καστριώτη – άρχοντα της Βορείου Αλβανίας ( όσοι  δεν το γνωρίζουν ας  κοιτάξουν  στην  εγκυκλοπαίδεια το όνομα «Σκεντέρμπεης»).  Αυτά εν ολίγοις. Ο κόσμος μας δεν πάει καλά. Από τη μια ο σουλτάν Ερντογάν, τώρα ο Ράμα, μην ξεχνάμε και τη Βαρντάρσκα (Σκόπια). Ποιος ξέρει άραγε τι άλλο θα ακούσουμε; Και… θα υποστούμε!

Π. Κοντη

Ο Αρης και τα πολλά... «πεταμένα» λεφτά

Κύριε διευθυντά
Ο επιστολογράφος σας κ. Δημήτριος Γεωργαντάς («Κ», Τρίτη 1.11.16) πιστεύει ότι οι απόψεις του προέδρου Ομπάμα για επανδρωμένη αποστολή στον Αρη (μετ’ επιστροφής) προκαλούν δέος «σε κάθε εχέφρονα άνθρωπο» λόγω του αστρονομικού κόστους.

Εν συνεχεία αναφέρει ότι «κάθε λογικός άνθρωπος» θα προέτασσε «τα πρακτικά επιτεύγματα της επιστήμης» που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Καίριο πλήγμα της «λογικής» κατά της αφηρημένης έρευνας. Θα μπορούσε κανείς να προσθέσει τα δισεκατομμύρια δολάρια (και ανθρώπινα θύματα) που ξοδεύτηκαν για να πάμε στη Σελήνη, και ακόμη εκείνα που ξοδεύονται στο CERN και άλλα αντίστοιχα κέντρα. Δεν αρκεί μία επιστολή –από έναν μη ειδικό– για να απαριθμήσουμε τα «παράπλευρα» ευεργετικά αποτελέσματα, στην καθημερινή μας ζωή, από τις «άσκοπες» έρευνες.

Οπως π.χ. η σμίκρυνση των υπολογιστών, το GPS κτλ. Σκοπός της παρούσης είναι άλλος. Δεν υπάρχουν πεταμένα λεφτά. Τα δισεκατομμύρια που κοστίζουν τα διαστημικά προγράμματα δεν πετιούνται στον αέρα για να δούμε τι υπάρχει στον Αρη. Στον Αρη υπάρχουν πέτρες και το ξέρουμε όλοι, εκτός από εκείνους που πιστεύουν στην Αστρολογία και αποδίδουν σε αυτές τις πέτρες φιλοπόλεμες ιδιότητες. Τα χρήματα αυτά ξοδεύονται σε αμοιβές επιστημόνων και άλλων εργαζομένων, σε αγορές πρώτων υλών, σε δεκάδες υπεργολάβους που κατασκευάζουν τα «εργαλεία» που συγκροτούν τους πυραύλους και δορυφόρους κ.ο.κ. για να καταλήξουν στην κοινωνία και σε κάθε είδους εργαζόμενους και σούπερ μάρκετ. (Και εν συνεχεία στο κράτος μέσω της διαδοχικής φορολογήσεως κάθε συναλλαγής.)

Ολόκληρες πόλεις συντηρούνται από αυτά τα προγράμματα.

Ενα ακραίο παράδειγμα είναι το προκλητικό πέταμα λουλουδιών ή το χυδαίο άναμμα πούρου με μεγάλο χαρτονόμισμα.

Ακόμη και τότε τα λεφτά δεν είναι πεταμένα, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα είναι χρεόγραφα του Δημοσίου και όποιος τα καίει ελαττώνει το δημόσιο χρέος.

Τηλεμαχος Μαρατος

Το έργο που επιτελεί το Ινστιτούτο Βενετίας

Κύριε διευθυντά
Είχα την τύχη –και την τιμή– να φιλοξενηθώ για λίγες εβδομάδες, πριν από κάμποσα χρόνια, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών της Βενετίας –του μόνου ελληνικού επιστημονικού Ιδρύματος που λειτουργεί εκτός Ελλάδος– και να διαπιστώσω έτσι το υψηλό επίπεδο του έργου που επιτελεί και, ιδιαιτέρως, το έργο της υπεύθυνης για τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος κ. Δέσποινας Βλάσση για τις γνώσεις της, για την ευπρέπεια και την προθυμία της, για την όλη της, τέλος πάντων, παρουσία και συμβολή στο έργο του Ινστιτούτου αλλά και για τη βοήθειά της προς τους επιστήμονες που απευθύνονται σε αυτό.

Θα ήθελα έτσι να προσυπογράψω τα όσα γράφει ο καθηγητής Antonio Rigo στην επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της «Κ» την 1η Οκτωβρίου και να διατυπώσω μια αφελή απορία. Επιτέλους, μέχρι πότε θα συνεχίζουμε να βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια;

Ας το αφήσουν ήσυχο το Ινστιτούτο. Ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, να τιμά τη χώρα μας και να έχει την εκτίμηση και τον σεβασμό των ξένων συναδέλφων.

Δεν χρειάζεται έξωθεν παρέμβαση και μάλιστα του είδους που διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό.

Διονυσης Α. Ζηβας - Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Αλλο καταστροφικός, άλλο προβληματικός

Κύριε διευθυντά
Με ιδιαίτερη έκπληξη άκουσα τον Αρχιεπίσκοπο να χαρακτηρίζει, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του σε εσάς, «προβληματικό» τον υπουργό Παιδείας. Ο προσδιορισμός αυτός είναι μάλλον επιεικής, κρίνοντας από το καταστροφικό έργο του κ. Φίλη.

Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ανεπίτρεπτο να ακούγονται τέτοια λόγια από τα χείλη του Προκαθημένου της Εκκλησίας, ο οποίος καθημερινά επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη πλήρους διαχωρισμού αυτής από το κράτος. Ο ίδιος είπε άλλωστε ότι «υπάρχει μια μητρική σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού μας», στην οποία προφανώς ένα σύγχρονο κράτος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο διαμεσολάβησης.

Η «αποκρατικοποίηση» της Εκκλησίας της Ελλάδος θα της επιτρέψει να ασχοληθεί απερίσπαστη με το έργο της, μακριά από την πολιτική και πιο κοντά στον απλό λαό, μητέρα του οποίου αισθάνεται.

Βασιλης Μασσελος - Ψυχικό

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ