ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΛΠΑ στις 30 Ιανουαρίου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Χρέη στο ΙΚΑ, ύψους περίπου 33 εκατ. ευρώ, 15 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο μέσω εφορίας και άλλα περίπου 10 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένους μετράει το αμφισβητούμενο κατά πολλούς τα τελευταία χρόνια σωματείο ΕΛΠΑ (Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων). Η ΕΛΠΑ είχε ήδη προβεί το 2007, το 2009, το 2010, το 2011 και το 2012 σε ρυθμίσεις οφειλών, τις οποίες απώλεσε καθώς δεν κατάφερε ποτέ να φανεί συνεπής στην καταβολή του συνολικού ποσού των δόσεων. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχε προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος της ΕΛΠΑ χωρίς όμως αποτέλεσμα, γιατί το σωματείο είχε προλάβει να απαλλαγεί από σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Το 2010 κατασχέθηκε η κατοικία του Βασίλη Δεσποτόπουλου (προέδρου του Δ.Σ. της ΕΛΠΑ από το 2000 έως το 2012). Τέσσερα χρόνια αργότερα, με δικαστική απόφαση, πραγματοποιήθηκε η άρση της κατάσχεσης του ακινήτου στο Χαλάνδρι. Το 2015 έγινε εκ νέου κατάσχεση του ίδιου ακινήτου με εκτιμώμενη αξία πολύ χαμηλότερη της αρχικής.

Το ΙΚΑ επανήλθε με νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΕΛΠΑ και εξασφάλισε με προσωρινή διαταγή, μέχρι την κύρια δίκη, την κατάσχεση των σημάτων του «σωματείου» και όλων των συμβεβλημένων σχημάτων που το περιβάλλουν, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για την 30ή Ιανουαρίου 2017. Κύκλοι της αγοράς πάντως κάνουν λόγο για ένα παρωχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθούσε η εταιρεία, η οποία δεν κατάφερε ουσιαστικά να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής όσον αφορά το προϊόν της οδικής βοήθειας. Από το 1960 παρέχει υπηρεσίες οδικής βοήθειας, οι οποίες επί σειρά ετών αποτελούσαν αποκλειστικό προνόμιο της ΕΛΠΑ. Πριν από μερικά χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνούσε τους 350, το 2014 μετρούσαν 221, ενώ σήμερα ελάχιστοι συνεχίζουν να εργάζονται. Οι συνδρομητές της ήταν το 2013 πάνω από 250.000 ενώ σήμερα εκτιμάται ότι είναι σημαντικά λιγότεροι.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ