Διπλός θρίαμβος των Ρεπουμπλικανών

Διπλός θρίαμβος των Ρεπουμπλικανών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Ρεπουμπλικανοί απέκρουσαν τις προσπάθειες των Δημοκρατικών να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, καθώς σε μια επίδειξη δύναμης πέτυχαν να διατηρήσουν την πλειοψηφία τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εξέλιξη αναμένεται να διευκολύνει την προεδρία Τραμπ και την έγκριση των νομοσχεδίων του από το Κογκρέσο.

Από τις 100 έδρες της Γερουσίας πραγματοποιήθηκαν αναμετρήσεις για τις 34 εξ αυτών, δηλαδή ανανέωση του ενός τρίτου του αριθμού τους. Πενήντα μία έδρες υπέρ των Ρεπουμπλικανών έναντι 47 για τους Δημοκρατικούς ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Στη Βουλή, όπου οι αντιπρόσωποι εκλέγονται κάθε δύο χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν 239 έδρες έναντι 194 για τους Δημοκρατικούς (246 έδρες έναντι 186 ήταν ο προηγούμενος συσχετισμός). Μπορεί οι τελευταίοι να σημείωσαν αύξηση της επιρροής τους κατά οκτώ έδρες, απέτυχαν όμως να ανακτήσουν τον έλεγχο του Σώματος.

Εκατόν πενήντα επτά προτάσεις υποβλήθηκαν για έγκριση στους ψηφοφόρους 35 πολιτειών. Νομιμοποίηση της κάνναβης, κατώτατος μισθός, υγεία, οπλοκατοχή ήταν τα βασικά θέματα των δημοψηφισμάτων αυτών, που άπτονταν και πιο περιθωριακών θεμάτων, όπως η υποχρεωτική χρήση προφυλακτικού από τους ηθοποιούς πορνογραφικών ταινιών στην Καλιφόρνια.

Η Καλιφόρνια έγινε η πέμπτη Πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς μετά το Κολοράντο, το Ορεγκον, την Αλάσκα και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπως και την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα. Μέχρι τώρα η χρήση μαριχουάνας επιτρεπόταν στην Καλιφόρνια, αλλά μόνο για ιατρικούς σκοπούς. Πλέον οι ενήλικες άνω των 21 ετών μπορούν να έχουν στην κατοχή τους έως και 170 γραμμάρια μαριχουάνας και να καλλιεργούν έως και έξι φυτά. Η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Μασαχουσέτη ενέκριναν την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, ενώ οριακό ήταν το αποτέλεσμα στο Μέιν. Η Φλόριντα επίσης είναι η πρώτη πολιτεία στον Nότο που υιοθέτησε πρόγραμμα για την ιατρική χρήση μαριχουάνας, που είναι ήδη νόμιμη σε 25 πολιτείες.

Το ίδιο συνέβη και στη Βόρεια Ντακότα, ενώ αναμένεται να νομιμοποιηθεί και στο Αρκανσο, αν και ακόμη τα αποτελέσματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή